avatar

L’arxiu fotogràfic perdut de Jack Robinson, el fotògraf dels famosos

Tina Turner, per Jack RobinsonHi han fotògrafs amb històries ben curioses, amb trajectòries professionals o personals fora del que consideraríem “normal” o, com a mínim, comú. Coneixem diversos casos de troballes fortuïtes que treuen a la llum treballs desconeguts o inèdits de fotògrafs històrics, com seria la maleta mexicana de Robert Capa, o les capses plenes de imatges extraordinàries fetes per una mainadera aficionada a la fotografia, la Vivian Maier.

Doncs es veu que encara en surten, d’aquesta mena d’històries, que semblen més creacions novel·lesques que no pas realitat quotidiana. És el cas del Jack Robinson, concretament.

Jack Robinson, nascut a Meridian (Mississippi, USA) l’any 1928, va iniciar la seva carrera com a fotògraf professional l’any 1950. Inicialment, es va dedicar a documentar la vida al Barri Francès de New Orleans i els festivals de Mardi Gras, relacionant-se a més amb els cercles intel·lectuals de la ciutat: Tennessee Williams, Truman Capote, Gore Vidal…

L’any 1955 Robinson es traslladà a Nova York animat per la marxant d’art Betty Parsons. A la gran capital ràpidament es fa un nom com a fotògraf de moda, reclamat pels dissenyadors més famosos del moment. Quatre anys després, aconsegueix una portada a l’especial de moda de la revista Life. Centrat en la fotografia de moda, va publicar fotos a més de 500 exemplars de Vogue de l’any 1965 al 1972. Es pot dir que a principis dels 70, Jack Robinson era un dels fotògrafs més famosos del món.

Jack Nicholson, per Jack RobinsonLa història de’n Robinson no té un final feliç i “glamurós”, com es podria pensar. La seva vida va seguir les petjades d’altres genis sortits del Mississippi, com Faulkner, Tennessee Williams, Elvis… Com ells, va abraçar les drogues i l’alcohol per tal d’evadir-se de els seus dimonis personals i el patiment que li provocava el fet de ser homosexual en un país i una època gens inclinada a l’acceptació social, per dir-ho suaument.

Arrossegat per la lluentor de determinats cercles socials i culturals —freqüentava la companyia de Warhol i la seva cort, molt donats als excessos— poc a poc tant la seva vida personal com professional es van anant degradant. Finalment, arruïnat i alcoholitzat, al desembre de 1972 es retira a Memphis, abandonant tota activitat comercial. Algun temps desprès, amb el suport de la seva amiga Audrey Stroll i seguint el programa d’Alcoholics Anònims, aconsegueix recuperar el control sobre la seva vida.

Abandonada per complert la fotografia, Robinson troba feina com a assistent de Dorothy Sturm, fent  dissenys de vitralls per finestres d’esglésies. Posteriorment, passa a treballar per Laukauff Stained Glass, un dels tallers de vitralls més importants del país. Jack Robinson va cambiar la càmera pel llapis i les aquarel·les, fins al final dels seus dies. Val a dir que va crear alguns vitralls notables, però la fotografia va perdre una figura capital.

El que va ser durant 17 breus anys un dels fotògrafs més afamats i valorats del món, treballant per a Vogue en un dels períodes més brillants de la revista, amb companys com Avedon, Penn o Norman Parkinson, va morir de càncer a finals del 1997, sense amics ni parents, en el més absolut anonimat.

Zubin Mehta, per Jack RobinsonNomés una persona va rebre noticia de la mort de Jack Robinson: el seu patró al taller de vitralls on treballava aleshores. La seva sorpresa va ser en descobrir que Robinson l’havia fet hereu de totes les seves pertinences. Revisant l’apartament del seu empleat va trobar un gran armari on el genial fotògraf guardava el seu tresor secret: desenes de capses de cartró, curosament classificades, amb mil·lers de fotos i negatius de retrats de les estrelles més cèlebres del cinema, la música, la moda, la cultura… La llista de celebritats que varen posar per Robinson és aclaparadora!

Gran part dels retrats de Robinson es mostren en el llibre Jack Robinson On Show Portraits 1958-1972. Un recull impressionant de noms mítics i personatges cèlebres del sXX.

Com a just homenatge al gran Jack Robinson, us animo a que recorreu la llarguísima llista de famosos fotografiats per Robinson i mireu el que pot arribar a fer un fotògraf genial, capaç de establir el vincle màgic necessari per aconseguir un retrat únic, expressiu i revelador de l’anima del subjecte.

Segur que us agradarà!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.