avatar

Els primers futbolistes “de foto”!

Llegeixo al Llibre dels rècords catalans 1995, a la pàgina 117, que segons una informació facilitada per Miquel Puig i Reixach, al diari El Diluvio del 27 d’octubre del 1894 va aparèixer publicada una succinta notícia relativa a la inauguració d’uns partits de futbol jugats per anglesos residents a Barcelona, en un camp a prop de l’hipòdrom. Aquest seria, per tant, el primer partit de futbol jugat a Catalunya que tenim documentat.

La notícia, però, no està il·lustrada. I és que sembla ser que, encara que costi de creure, no tenim cap mena d’imatge d’aquella històrica fita. Si s’haguessin imaginat, però, les conseqüències que tindria per al país aquell esport que tot just començava a jugar-se, de ben segur que tots els periodistes i fotògrafs del país hagueren corregut a cobrir la notícia. I avui les fotos sortirien a tots els llibres d’història!

D’aquests partits informals sí que en tenim algunes imatges posteriors. Ara bé, aquest futbol encara no està institucionalitzat, encara són partits amistosos entre colles d’aficionats. No serà fins a la creació d’equips, i a l’establiment de campionats, que podrem parlar de futbol com a veritable esport de competició. I per a trobar una fotografia sobre aquesta pràctica més organitzada del futbol a casa nostra, per tant, haurem d’esperar encara una mica més. Exactament, fins al març de l’any 1900. En aquell moment, a la vila de Sant Andreu del Palomar, hi havia un grup d’aficionats al futbol que havien creat un equip: l’Escocès FC. L’equip estava format per treballadors de la fàbrica andreuenca de filatures Fabra i Coats, i per veïns de la colònia L’escocesa, al Poble Nou. Com dèiem, era el març de l’any 1900, i l’equip decidí fer-se el que ara en diríem una foto oficial de l’equip. No se sap qui en fou el fotògraf, però sí que se sap que d’aquesta imatge se’n perdé tota mena de rastre, segurament perquè no circulà més enllà de les mans dels propis protagonistes.

Uns quants anys més tard, quan els responsables de la UE Sant Andreu decidiren dedicar un apartat de la web a la història del club, l’historiador que se n’ocupava, Héctor Alonso, descobrí, fent recerca per internet, que al bloc de l’australiana Susanna Warner, néta d’un dels jugadors, aquesta hi havia penjat la imatge!

Des del club es posaren en contacte amb ella i, en un acte que mereix un sincer elogi, l’hereva féu donació de la fotografia al club de futbol andreuenc, que la cedí en custòdia al Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

Així doncs, la primera fotografia conservada d’un club de futbol català ja no és la fotografia del Barça de l’any 1901, conservada al museu del club, sinó aquesta. De moment! Perquè, ja heu furgat prou bé els calaixos de casa els avis?

Ho hem llegit a La Vanguardia.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.