avatar

Rachel Papo, retornar a la caserna com a fotògrafa

Com molts sabreu, a l’estat d’Israel, a causa de la seva situació geopolítica, el servei militar obligatori (allò que en dèiem quí “la mili“) té una durada de dos anys, i no fa distinció entre nois i noies a l’hora d’exigir-ne el compliment (sí que fa altres excepcions, però ara no hi entrarem). Aquest període, per tant, marca profundament la joventut israeliana, més i si tenim en compte que és un servei militar especialment actiu, ja que el combat real no és una hipòtesi llunyana, com els passava als darrers quintos que van passar per la caserna de Sant Climent Sescebes.

Anys després, però, el record que en queda en molts israelians és una imatge borrosa, com si el propi subconscient volgués passar-hi pàgina. I això és el que va portar a la fotògrafa israeliana Rachel Papo a tornar a trepitjar la seva antiga caserna, i enfrontar-se a aquest passat.

Rachel Papo retorna, quinze anys més tard, al món del servei militar i observa les noies militars. Les noies, sí, només les noies. Observa com, en un món masculinitzat, hi ha espai per al femení. I investiga com aquestes soldats entenen el seu pas per la institució militar, com elaboren el seu llenguatge, com s’esforcen per a demostrar que serveixen noblement el seu país.

Es pregunta Rachel Papo: Would it have made any difference to explain to them that in a few years the only thing they might remember is their serial number? (Hagués servit de res explicar-los que en pocs anys tot el que en recordaran serà el seu número de placa?). I és que el títol de la sèrie, “Serial No. 3817131″, és el número de placa de Rachel Papo.

Si us recomano aquesta sèrie és perquè a mi m’ha impressionat. Trobo que té interès documental, té interès sociològic, té interès periodístic, té interès psicològic, té interès en perspectiva de gènere i, per si fos poc, té interès visual. Un bon exemple de fins on pot arribar la fotografia!

Podeu veure les imatges i l’explicació de l’autora als següents enllaços:

I si us agrada molt, també en podeu comprar el llibre.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.