avatar

These Americans: la cultura americana en fotografies

Oficials del Ku-Klux-Klan parlant amb una reportera? (1956)Per molt que ens esforcem en cultivar, mantenir i creure en la nostra singularitat, és innegable que el món tendeix a certa uniformitat, que en definitiva és el que més convé en termes de pur mercantilisme: atendre una demanda diversa quant a gustos, tendències, tabús, idiomes, manies, etc resulta molt complicat i car. Evidentment, és molt més còmode i rendible, des del punt de vista productiu i comercial, treballar amb una clientela ben uniforme i predictible.

En aquest sentit, tots som conscients que, per molt que ens pugui disgustar, la nostra cultura està fortament influenciada per la dels paisos econòmicament més potents, especialment per la nordamericana. Els ianquis han estat capaços de exportar i introduir a la resta del món gran part dels seus trets, hàbits i icones culturals i aconseguir que la major part del món els assimili i els faci seus amb tota normalitat.

Una bellesa americana del s. XIX?De fet, resulta ben significatiu veure tot el que arribem a saber d’ells i el poc que saben ells de nosaltres. Feu una prova ben senzilla: segur que sou capaços d’escriure més de tres noms d’estats dels EUA. Voleu dir que un americà mitjà seria capaç de citar el nom de tres comunitats autonòmiques d’Espanya? I comarques de Catalunya? Ha!

No cal entrar en gaires detalls i tots sabeu prou bé del que parlo. Des de la música que escoltem o escoltàvem de joves, als pantalons texans, les hamburgueses i el llenguatge visual dels còmics, les produccions cinematogràfiques o televisives, mamem americanisme com si ens haguessin d’arrencar la teta de la boca.

Acceptat això i després de les preceptives auto-fuetades, que no serien obligatòries i en tot cas només figurades, ens ho podem mirar des d’un altre punt de vista. En podem gaudir, per exemple.

Compte! No vull dir que acceptem tot allò que ens venen, que això no porta mai a res de bó (hi ha gent que comença així i acaba votant als de la gavina). Vull dir que, sense perdre criteri i capacitat crítica, podem apreciar el que té d’interessant tot aquest paquet que ens envia l’oncle Sam amb tot el seu apreci i estimació.

La Guardia Nacional als carrers de Pittsburgh durant les revoltes racials de 1968De fet, la cultura americana no deixa de ser una gran amalgama de les cultures aportades pels immigrants que, en successives onades, han anat conformat el país. Aquesta barreja tan increiblement heterogènia ha aportat innovacions increiblement valuoses al món de la creació visual, per exemple.

Si parlem de fotografia, segur que esteu d’acord amb mi que els americans han estat extraordinariament determinants, fonamentals, imprescindibles de fet, per definir la fotografia tal com la coneixem avui dia. No entraria a considerar si tot plegat és bo o dolent, penso que no seria una discussió productiva ni sostenible emprant arguments racionals. Com tantes coses a la vida, senzillament és així.

D’on em trec totes aquestes cabories? A què treu cap aquesta escalfamenta d’olla? Bé, no per res especialment trascendent. És només que he ensopegat amb un lloc web que m’ha cridat l’atenció i que em vé molt de gust compartir amb vosaltres.

Betty Page, la pin-up per excel·lència, en una incòmoda situacióEl web es diu These Americans (Aquests americans) i és recopilació de fotografies d’arxiu relacionades amb els aspectes més dispars de la cultura i història dels EUA. És un recull força extens que cobreix els més diversos temes, fets històrics, fantasies, tòpics, estereotips i icones pròpies dels nord-americans.

Només cal fer un cop d’ull al menú dels continguts del web per fer-se una idea de la diversitat de assumptes que hi podeu trobar, sempre il·lustrats amb fotografies, moltes amb cert valor històric o documental. Hi trobareu fotografies sobre temes tan dispars com l’esclavisme, les activitats del KKK, la industria de l’automòvil, les polarois de l’Andy Warhol, l’Al Capone, els Kennedy o les noies pin-up i les fotografies eròtiques de l’Elmer Batters, per citar-ne alguns.

Feu-hi un cop d’ull. Hi trobareu ben bé de tot, un panorama força ampli de la història i cultura de la nació més poderosa de la terra, que diuen ells, a través del seu imaginari. Estic segur que val la pena, ni que sigui com a font de reflexió o d’inspiració fotogràfica. Espero que la meva aportació us ajudi a començar bé la setmana!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.