avatar

Contra la crisi, imaginació i manetes: practica el bricolatge fotogràfic!

Amb la que està caient, imagino que la major part de nosaltres ens hem vist obligats a modificar els nostres hàbits i estratègies de despesa. Això és especialment cert en el cas dels aficionats, que en general no podem justificar la inversió en equip amb la nostra activitat professional i difícilment rendibilitzar la inversió, se’ns han aprimat les butxaques considerablement. Si més no, la butxaca destinada a la nostra afició que, diguem-ho clar, barata no resulta. És clar, si vols alimentar i exercitar la teva creativitat però gastar poc, resulta molt més òptim un llapis i una llibreta. Si encara et queda un raconet, fins i tot hi pots afegir una goma d’esborrar. Amb la fotografia, tots prou que ho sabem, el pressupost és d’una dimensió ben diferent.

Vols una càmera? No la compris, fes-la tu mateix!Inclús quan ja tenim l’equip muntat, un cop comprat tot allò que consideraríem essencial per fer el que volem fer, sempre surten “necessitats” imprevistes: ara resulta que per materialitzar aquella foto que tenia pensada, em cal no sé quin xirimbolo trifàsic amb rosca jònica a contra-farbalà que no tinc. Potser l’accessori no és gaire car, però tot va sumant i ja se sap com s’omple la pica, oi? És clar que en aquesta cas, més aviat hauríem de dir “com es va buidant”.

Hi ha una sol·lució, però: en comptes de comprar, fer. És a dir, la via de la “brico-mania” fotogràfica. Aquesta és una possibilitat que ens pot permetre accedir a complements, accessoris i tota mena de recursos tècnics alternatius i alhora estalviar-nos un bon munt d’euros. Cal demanar gaire més?

Val a dir que la tradició del bricolatge és, històricament, més pròpia de països de llargs hiverns i climatologia adversa o imprevisible. A nosaltres, que vivim en una zona geogràfica certament privilegiada, ens tira més la cerveseta i els seitons en vinagre compartits amb amics a la terrassa del bar, que tancar-nos a barrinar com fer-nos un focus direccional amb una bombeta, un tub de cartró del paper higiènic, paper d’alumini i cinta adhesiva. En aquestes coses, els angloxasons ens porten molt avantatge: DIY li diuen ells, que significa “fes-t’ho tu mateix” (Do It Yourself). És clar, per això aquell paio  de la TV que era capaç de fer-se una avioneta amb una capsa d’escuradents, una goma elàstica de les de lligar les cuixes del pollastre, xiclet i tovallons de paper, es deia McGiver i no Manel Guimbert, o quelcom per l’estil.

Per què comprar-ho si ho pots fer tu? (foto: http://digital-photography-school.com)Encara que haguem d’arrossegar aquest llast històric-cultural, podem fer un esforç i provar a substituir molt del que compraríem per algunes coses que ens podem construir nosaltres mateixos. Per exemple: no cal comprar una caixa de llum per fer petits bodegons o fotografies de petits productes, quan ens la podem fer amb una capsa de cartró i paper translúcid.

Tampoc cal patir per que no tenim uns flaixos o unes llums perfectament calibrades: avui dia les càmeres digitals permeten ajustar la temperatura de la llum d’una manera que abans, amb pel·lícula de color, no haguéssim cregut possible. D’aquesta manera, podem treballar amb llum continua en comptes de flaixos, fent servir senzilles (i barates) làmpades tipus “flexo”, d’aquelles de dibuixant.

D’acord, potser de vegades cal uns mínims d’habilitat manual i pràctica per tal d’emprendre  amb èxit algun projecte de bricolatge fotogràfic. De fet, a vegades no som ni capaços d’imaginar que l’accessòri que necessitem ens el podem fer nosaltres mateixos, inclús de manera ràpida i senzilla.

Per sort aquests anglosaxons, més ensinistrats en segons quina mena de treballs manuals, solen ser gent generosa i comunicativa. Per sort també, comptem amb internet. Dissortadament, sempre tindrem la dificultat afegida del idioma. És clar, no res és perfecte. Encara i així, val la pena fer un cop d’ull a alguns llocs web foranis dedicats al bricolatge i les manualitats: la major part dels projectes es mostren profusament il·lustrats amb fotografies, dibuixos i esquemes. Segur que amb una mica d’interès i ganes, alguna cosa en podem treure. Si pel contrari el idioma (anglès, en principi) no us suposa cap handicap, doncs oli en un llum!

Si us interessa el tema i voleu explorar l’apassionant món del bricolatge fotogràfic, us convido que visiteu alguns dels enllaços que us proposo a continuació:

Per descomptat, si us animeu a emprendre un projecte de bricolatge fotogràfic o n’heu resolt algun, estaria encantat que ho compartíssiu en els comentaris. Potser amb el vostre exemple, algú més s’engresca!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Contra la crisi, imaginació i manetes: practica el bricolatge fotogràfic!”

  1. Hi,
    Can’t understand to much Catalan,
    But thanks for mentioning my site!
    Moshe Samuel, http://www.diyphotographystuff.info.

  2. La capsa de llum va ser el meu primer bricolatge fotogràfic, que s’assembla força a la de la foto.
    També he fet un parell de grids per al flaix amb el cartró d’una capsa de cereals i palletes negres. Tot molt “pufessional”…