avatar

El patrimoni fotogràfic, compartit

De les xarxes socials se n’ha parlat, se’n parla, i se’n parlarà. I, quan això succeeix, sovint es fa en clau de compartir: les xarxes socials ens permeten compartir entre usuaris (siguin amics, seguidors, fans, o digueu-n’hi com en vulgueu) informació, dades, coneixements, etc. Avui, volem presentar-vos dues experiències força interessants, malauradament només a l’abast dels usuaris del Facebook. I és que aquesta xarxa ha estat l’escollida, en els casos que avui mostrem, per a compartir-hi una informació molt interessant: fotografies antigues.

En efecte, el nostre patrimoni fotogràfic es troba, en molts casos, en avançat estat de digitalització. Malgrat tot, la fragmentació en diverses webs, així com la incompatibilitat entre sistemes, fa que costi poder trobar de manera ràpida i àgil molts dels materials, alhora que sovint els sistemes estan pensants de forma unidireccional, impedint la possibilitat de comentar o fer preguntes obertes sobre les fotografies, així com aportar-ne de noves.

No és el cas, però, de la pàgina Barcelona, imatges amb història. Creada el 2011 per l’usuària Maite Mar, aquesta pàgina agrupa ara mateix ja un nombre ingent de fotografies, agrupades temàticament i geogràficament. Així, ho trobareu imatges de bars i tavernes, o també de l’edifici de les drassanes.

Igualment, i anant més enllà de Barcelona, la pàgina Postals i fotografies antigues de Catalunya presenta, segons ens diuen, més de 18.000 imatges de tots tipus, també classificades perquè els interessats puguin trobar-les millor. Creada per Maria Engràcia Soler Mestre també el 2011, hi destaca la notable col·lecció d’imatges del fotògraf Àngel Toldrà Viazo (ATV pels amics), a banda del mèrit d’haver sabut trobar imatges de gairebé tot arreu.

Són aquestes dues mostres de la revolució que representa el nou paradigma de compartir a la xarxa. És cert que planteja temors (els drets d’autor, de la pròpia imatge, de la intimitat), però no podem tampoc obviar el salt endavant que, en l’accés a l’informació, aquest representa.

La imatge de l’article l’hem treta d’aquí.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “El patrimoni fotogràfic, compartit”