avatar

Alemanya a un clic

El passat sis de maig es va celebrar el 75è aniversari del desastre del Hindemburg, el dirigible que recorria el trajecte entre Alemanya i els Estats Units i que fou una de les grans icones del desenvolupament tecnològic de l’Alemanya nacional-socialista. Aquell desastre fou un cop molt fort per a Alemanya, i encara avui la pel·lícula del desastre és una de les filmacions més famoses del segle XX.

En ocasió d’aquest fet, aquests dies hem pogut veure unes fotos ben curioses de l’interior del Hindemburg. Curioses pel seu valor històric, però curioses també perquè no és habitual poder veure imatges en color de l’any 1936. Això és així, com bé sabeu, per les millores que l’americana Kodak i l’alemanya Agfa dugueren a terme en la tecnologia fotogràfica, si bé les primeres imatges en color ja són de mitjans del segle XIX.

L’article d’avui, en tot cas, no vol centrar-se en aquests aspectes històrics, sinó mostrar una altra cosa: aquestes imatges del Hindemburg han pogut ser compartides perquè pertanyen al fons dels Arxius Federals Alemanys, una institució que el 2004 cedí 100.000 de les seves imatges a la Fundació Wikipedia. Així, aquest fons no només pot ser consultat lliurement, sinó que pot ser utilitzat complint amb una llicència oberta.

Aquestes fotografies són d’un gran valor, ja que recullen imatges de la República de Weimar, l’Alemanya colonial, el Tercer Reich i l’Alemanya anterior a la reunificació. Si voleu consultar-les, podeu fer-ho des de la web de Wikimedia Commons:

Feu-hi una ullada, valen molt la pena! A veure si d’altres arxius (i ara penso en arxius més propers, també públics, que també tenen el fons digitalitzat, etc.) en prenen nota, ja que aquesta i no una altra és l’actitud real de servei públic!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.