avatar

El retratista: un projecte de micromecenatge

Probablement ja n’haureu sentit a parlar però, per si de cas, avui us explicarem de què es tracta aquest projecte. Tot comença amb el viatge fet pel fotògraf Sergi Bernal a Villafranca de los Montes de Oca (Burgos, Espanya), per a documentar les fosses de la Pedraza, on hi foren enterrades les restes de centenars de represaliats per part de les autoritats feixistes l’any 1936, quan hi triomfà l’aixecament militar. Estudiant la documentació, hi descobrí un cas força excepcional: el de la figura d’Antoni Benaiges, mestre català que impartia la seva docència a Bañuelos de Bureba, un petit poble de la província burgalesa.

Antoni Benaiges, originari de Mont-Roig del Camp, fou destinat a aquesta població el curs 1934-1935, per a responsabilitzar-se de l’educació dels infants a l’escola pública. D’esquerres, sindicalista i promotor de les pedagogies més avançades, trobà en el petit llogarret castellà un lloc idoni per a implantar les noves metodologies d’ensenyança. Així, entre altres coses, importà una impremta, i començà a elaborar els materials escolars allà mateix, adaptats a les necessitats i la realitat dels vailets d’aquella terra, i amb el suport i participació dels propis alumnes. Aquests quaderns, on els propis nois hi aportaven els textos, foren ben aviat distribuïts més enllà de Bañuelos, com a mostra d’un treball exemplar i modèlic. Un d’ells, titulat “El retratista”, mostra l’experiència dels alumnes al costat del fotògraf del poble, en un exemple d’educació vivencial, basada en la implicació de la pròpia gent de la contrada. Un altre, “El Mar. Visió d’una nens que no l’han vist mai”, recull les descripcions que feren els alumnes sobre què podria ser, i com podria ser, aquest mar misteriós.

I és que una de les il·lusions d’Antoni Benaiges era portar els alumnes, aquell mateix estiu del 1936, a veure el mar, al seu Mont-Roig natal. Això, però, no fou possible. detingut el 1936, Antoni Benaiges fou vexat, torturat i assassinat.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

Davant d’això, el fotògraf Sergi Bernal decidí emprendre el camí de recollir de forma audiovisual, en un documental que li servís d’homenatge, l’exemple d’aquest mestre català. Actualment, l’obra, sota el títol de “El retratista”, ja està avançada, tot i que encara queden diverses filmacions i, evidentment, el muntatge. Com que tot això té unes despeses, Sergi Bernal ha creat una pàgina a Verkami, per a recollir suports per a poder acabar aquest projecte. Si voleu participar-hi, hi teniu diverses opcions i modalitats.

Esperem que aviat pugui recollir tot el fons necessari i que puguem veure’n el resultat!

Ho hem llegit aquí.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “El retratista: un projecte de micromecenatge”

  1. Un article magnífic Jordi, gràcies per descobrir-nos aquesta fantàstica història.

  2. Mercès per fer-me difusió, en 5 dies de campanya hem recollit més d’un 80% del sol·licitat, la resposta ha estat fantàstica!!!!