avatar

Fotografia russa actual

Fotografia de Victoria IvanovaAquest dilluns en Joan López llençava una sageta en favor de la imaginació i la creativitat. Té raó quan diu que cada vegada resulta més difícil fer fotos originals. Però aquesta dificultat, lluny de suposar un llast, ha de ser precisament l’estímul que més ens pot fer  gaudir a l’hora de posar-nos a fotografiar. I quan algú gaudeix fent fotos, es nota. Els que vam tenir la sort d’assistir al taller de l’Àlex Alonso ho podem ben constatar.

Però no només hem de cercar inspiració en la natura. A vegades la imaginació ens pot dur a espais de creativitat personal sense necessitat de gaire parafernàlia. Recordo que fa un temps parlàvem de Gilbert Garcin que, als seus vuitanta anys tocats, segueix imaginant i creant composicions personals i sorprenents amb uns elements ben simples.

Fa uns dies vaig descobrir els bodegons de Victoria Ivanova, que pel nom ja podeu intuïr que és de Rússia. Repassant la seva galeria es fa evident que la Victòria s’ho passa d’allò més bé fent aquestes composicions divertides, iròniques i sovint satíriques. Qui ho ha dit que els escacs són només un joc de sobretaula? Qui es pensa que les pinces de la roba no tenen vida? No ho sabíeu que les peres tenien sentiments?

Com que a més els “acabats” tenen una refinada pàtina artística, les seves imatges segur que ens fan venir ganes de pujar a les golfes, redescobrir vells objectes oblidats i posar-los a treballar. O arribar-nos a l’hort o, si més no, a la nevera, a proveïr-nos de fruita i verdura i deixar que la imaginació es posi a volar.

Fotografia de Dmitry MarchenkoI si els bodegons de Victoria Ivanova no us han inspirat prou, proveu amb la col·lecció de natures mortes de 35photo. Del classicisme més pictòric al minimalisme més estricte, segur que hi trobareu elements per alimentar les vostres muses.

I si us heu arribat fins a aquesta web russa, no deixeu de donar un cop d’ull a la resta de galeries. És molt sa i recomenable. A més de gaudir amb les fotos, també hi trobareu les càmeres i els objectius utilitzats pels autors i quines fotos s’hi han fet. Si més no servirà per veure fins on podem arribar amb les nostres eines, sense enveges.

Ben mirat, aquest article també el podria haver titulat: Que venen els russos!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Fotografia russa actual”

  1. Ah Rússia, quin gran país! Però amb honroses excepcions, i per la meva experiència (que no vol dir que sigui la única, ni molt menys la més certa), un país de gent amb un gust horrorós, que tendeix al kitsch més horripilant. I lamento generalitzar, creieu-me.

    Suposo que per dimensió i demografia, un país com Rússia és capaç de generar bons fotògrafs, que n’hi ha, però també una ullada a galeries com 500px, per exemple, ens desvetllarà que sovint perpetren autèntics crims contra l’estètica i el bon gust, això sí, tècnicament de forma impecable.

  2. Ostres doncs jo a 500px he vist coses molt series i de rus@s precisament, ara fa temps que no hi entro però.

    Ara, que si ens ho miréssim des de fora, jo crec que el que podríem anomenar “fotografia catalana actual” tampoc en sortiria gaire ben parada d’una “criba”, i encara que fos poc selectiva ;-)