avatar

L’avorriment també inspira fotografia: Nina Katchadourian

A cops ens veiem forçats, per circumstàncies sovint alienes al nostre control, a romandre sense poder fer gaire cosa excepte esperar. Esperar sense fer res, deixant lliscar el temps consumits per l’avorriment contemplant el imprevisible vol de les mosques, si és que tenim la sort de comptar amb la possibilitat de gaudir d’aquest sublim entreteniment, fins que ens toca el torn a la consulta del metge, ens aten el funcionari de torn a la delegació d’Hisenda o l’avi que ens precedeix finalitza els seus malabarismes financers al mostrador del banc distribuint la seva exigua pensió entre tota una col·lecció de comptes i llibretes.

En algunes ocasions són aquests moment d’avorriment els que ens inspiren idees. Sols amb nosaltres mateixos, sense possibilitat de fer res mes que ser-hi on som, el pensament vaga impunement i sovint la imaginació es troba la porta de la gàbia oberta i aprofita per sortir volant. Llavors, immersos en un estadi d’elevació espiritual provocat pel tedi més absolut, se’ns poden arribar a acudir coses realment esbojarrades, de les quals unes poques poden resultar genuïnament interessants.

"Seat Assignment: Lavatory Self-Portraits in the Flemish Style", per Nina KatchadourianSi més no, és el que sembla disposada a demostrar la Nina Katchadourian amb el seu projecte Seat Assignment. Aquest treball multidisciplinar que inclou fotografies, vídeos, so i imatges digitals, va començar durant una de les visites al lavabo de l’avió en un vol de llarga durada al març del 2010. Morta d’avorriment,  a la Nina no se li va acudir una altre cosa que posar-se al cap un dels protectors de paper pel seient del wc i fer-se una foto amb el mòbil.

Lluny de deixar-ho com una ximpleria sense més conseqüències, la Nina va veure-hi un munt de possibilitats. Llavors, va continuar experimentant amb els materials al seu abast —tovalloles de paper, gots i bosses de plàstic, el coixí pel coll, bufa, etc— creant combinacions i arrengaments força inspirats i fent-se auto-retrats que recorden inequívocament obres de la pintura flamenca del s. XV-XVII, assumint les limitacions imposades per les circumstàncies, és clar.

"Seat Assignment: High-Altitude Spirit Photography", Nina KatchadourianLa Nina Katchadourian ha continuat treballant sobre aquesta idea, creant obres amb els materials més banals i rutinaris propis d’aquesta mena de periples aeronàutics. Per exemple, aprofita els fruits secs, caramels i altres restes de menjar o els seus embolcalls per transformar les fotografies d’ocells d’una revista en exòtiques i desconegudes aus tropicals. O treu partit dels reflexes sobre el paper setinat per modificar les fotografies originals, creant escenes d’autèntica elevació espiritual. Per resumir-ho, podem dir que la Nina ha fet força feina mentre no podia fer res: el projecte en brut aplega, entre d’altres materials, més de 2.500 fotografies fetes durant més de 70 vols. No podríem dir que és poca cosa, oi?

Potser alguns pensareu que tot plegat és una xorrada de les grosses, una volada d’aquelles que t’agafen i fas quan ningú et veu o així ho creus. Jo no estaria gens d’acord amb aquesta qualificació. A mi em sembla una proposta francament inspirada, creativa, fresca, innocent i plena d’un sentit de l’humor ben intel·ligent. Sincerament, crec que val la pena fer-hi un cop d’ull.

La resta, és a dir, les conclusions i valoracions personal, us les deixo a vosaltres. No cal dir que si us animeu a compartir-les a través dels comentaris, prou content que em fareu!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.