avatar

Re-fotografiar, una bona manera d’aprendre

Re-fotografia de Vilassar de Dalt (Pep Minguez)

Re-fotografiar podria voler dir fer una foto d’algú que està fent el mateix, però aquest terme que sembla que és el que ha quallat, consistiria en repetir des del lloc exacte la mateixa presa d’una fotografia prèvia. Quelcom com voler atrapar dues realitats en una sola imatge, dues realitats separades només per el temps. El medi digital ens permet jugar a ajuntar-les i fer present les dues.

Fa temps que segueixo dos webs que tenen en la re-fotografia un tema en el qual hi han aprofundit prou per dir inclús que en son referents, per lo menys per a molta gent que conec. Val la pena que els tingueu ben guardats si us comença a interessar el tema.

L’un és és el del Ricard Martínez, Arqueologia del Punt de Vista on gairebé que podem dir que la re-fotografia n’és el motiu principal. L’altre es diu El Otro Blog i és del Pedro Arroyo, un estudiós inquiet i incansable de tot el que faci olor de fotografia a Barcelona.

Del seu web m’ha inspirat un article en el que explica les diferents maneres de re-fotografiar i que podríem resumir en dues: A manera de díptic, com ja havíem provat alguns abans del digital o be superposant les imatges digitalment i aquí si que hi haurien infinitat de maneres de fer-ho. Des d’agafar una fotografia o postal de referència amb una ma i fotografiar amb l’altra, a fer un muntatge com varen fer els d’Arqueologia del Punt de Vista fa uns anys amb fotografies del Centelles, o una altre possibilitat podria ser aprofitar les imatges del Google Street View com a fet el Pedro en aquest projecte o totes les maneres que us pugueu arribar a imaginar.

Si teniu ganes de veure més opcions, podeu anar a veure l’exposició del Mark Klett, re-fotografiar Barcelona, en teniu temps fins el 19 de maig. O els que el seguim també hem pogut veure darrerament les re-fotografies del Manel O. Company i ja de més lluny, un del pioners seria aquest rus, en Sergey Larenkov amb un treball sobre fotografies de la 2ª Guerra Mundial. També en podríem considerar re-fotografia, tot i salvant les diferències, el darrer treball de Bigas Luna, Segon Origen, basat en la coneguda obra del Manuel de Pedrolo.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

I si teniu ganes de provar la tècnica i sou dels que us agrada filar molt prim, aquí teniu un programa creat expressament per a fer refotografía i desenvolupat per un grup d’investigadors del Massachussets Institute of Technology (MIT). Us ajudarà trobar la posició exacte des d’on va ser feta una fotografia.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

I també estenent-ho a les possibilitats que ens donen els SmartPhones, podeu baixar-vos un programa gratuït que es diu BCNVisual i que és bàsicament una base de dades amb fotografies antigues de Barcelona, la gràcia es que mitjançant el sistema de GPS us portarà al lloc exacte on han estat fetes les fotografies que emmagatzema la pròpia aplicació. Una cosa semblant han fet els de Ribes de Fresser que a través del programa Layar, de realitat augmentada podem situar-nos allà on es va fer la fotografia antiga.

Re-fotografiar, és una bona manera d’aprendre moltes coses, no només fotografia, també aprendrem a valorar el patrimoni que ens envolta.

Jo també ho he volgut provar amb aquesta fotografia que encapçala l’article. És a partir d’una postal de l’Angel Toldrà Viazo, A.T.V., de qui fa temps en vàrem fer una endevinalla al fòrum.

La localització és a Vilassar de Dalt on en el temps de la fotografia hi havia una casa senyorial anomenada Cal Garbat i des de principis dels 80 hi ha en Jardí Sant Jordi.

Trobo que aquesta que us mostro m’ha quedat prou be i us animo a que ho proveu i ens feu saber dels vostres resultats a traves del web o del grup de FB.

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Re-fotografiar, una bona manera d’aprendre”

 1. Veritablement aquesta, pot ser una activitat prou atractiva per practicar. Entre les meves inquietuds, la refotografia comença a prendre una part important ja que en ella s’engloba la fotografia històrica (de la qual soc un malalt), fotografia d’arquitectura, inclús la apassionant “street photography” Per que no?
  Moltes gracies Pep per aquesta publicació, i per la menció.
  Deixeu-me recomanar les refotografies d’en “Josep Maria Martínez Tamborero”. Un autentic mestre que es supera dia a dia, que segueixo i admiro.
  Podem veure alguns exemples que va publicant a la carpeta “Barcelona XX / 2.0″ a Flickr:

  http://www.flickr.com/photos/tamborero2011/sets/72157626101256603/with/6980132626/

  Però si contacteu al seu perfil de Facebook, comprendreu la meva admiració si aneu a l’arxiu refotografic que publica:

  http://www.facebook.com/tamborero2010

  Una salutació a tota la comunitat EF.

 2. En el comentari anterior he oblidat felicitar-te per la teva il·lustració Pep. Ha quedat prou bé.
  Això s’anima!