avatar

Taller de Col·lodió humit amb Alex Mulero, el 9 de juny

Retrat al col·lodió fet per l'Alex MuleroHa arribat l’hora d’anunciar un taller que fa molt de temps que voliem de fer, però que no ens ha estat gens fàcil d’organitzar degut a la complexitat del procés i als materials necessaris.

Pel 9 de juny us proposem un taller de Col·lodió humit, una tècnica primigènia inventada gairebé simultàniament al voltant de 1850 per Frederick Scott Archer i Gustave Le Gray. Durant gairebé 40 anys aquest va ser el sistema fotogràfic més utilitzat a tot el món.

El seu nom ve del col·lodió, una substància que s’adhereix al vidre i que serveix de base per a sensibilitzar-lo. La sensibilitat de l’emulsió es molt baixa i limitada a la llum ultra-violada, raó per la qual els temps d’exposició són força llargs. Una altra particularitat, expressada a la segona part del nom, és que tot el procés s’ha de fer en humit i en pocs minuts, abans de que el col·lodió s’assequi, doncs l’emulsió deixaria de ser sensible.

Tots aquests inconvenients no representen cap handicap si coneixem la tècnica i el procés a seguir. Actualment el sistema està molt controlat i no té cap mena de perill, tot i els productes químics que s’utilitzen. És innegable però, que la seva naturalesa tècnica impedeix que aquest sigui un procediment fotogràfic de masses.

Per altre banda, és una tècnica molt creativa, ideal per a qui vol provar nous camins fora del digital i amb la que ens podem sentir molt còmodes elaborant el nostre propi llenguatge fotogràfic personal.

Precisament fa uns mesos l’Atelier Retaguardia, un dels referents en aquesta tècnica, cessava en la seva activitat divulgativa i molts aficionats ens vàrem quedar amb les ganes d’assistir a algun dels fantàstics tallers que organitzaven; així ens ho han fet saber alguns interessats.

A la recerca de gent capacitada per a fer-nos de ponent per a un taller de col·lodió humit, vàrem contactar amb l’Alex Mulero, un dels millors especialistes en aquesta i altres tècniques fotogràfiques antigues. Ell ens guiarà en tot el procés; aprendrem la part teòrica de preparació, manipulació i seguretat del químics que utilitzarem; ens farem retrats; els revelarem i podrem emportar-nos a casa una d’aquestes peces úniques, en vidre o alumini negre. També lliurarem un dossier amb l’explicació detallada de tot el procés.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

Durant molts anys, el col·lodió ha estat una tècnica pràcticament abandonada. Tot i que sempre hi ha hagut algú que la utilitzés, només era a l’abast d’una minoria degut al preu dels productes químics i de les càmeres que s’han de fer servir.

Aquest és un taller que s’encareix degut al cost dels materials que s’han d’emprar. Com que per sobre de tot a espaifotografic ens interessa la divulgació de tot tipus de tècniques fotogràfiques —en especial les que sovint anomenem antigues, clàssiques o alternatives— hem ajustat al màxim els costos per poder oferir aquest taller al millor preu possible i ens hem esforçat molt perquè sigui el taller  d’aquestes característiques més econòmic que podeu trobar. Teníem moltes ganes de fer-lo i no volíem que el preu fos un impediment per als interessats.

Si volem entrar amb bon peu al món del col·lodió humit, aquesta és una molt bona ocasió per fer-ho. Tindreu l’oportunitat de conèixer de prop tots els secrets d’una tècnica que actualment ha tingut una revifalla considerable degut tant a les seves possibilitats creatives i artístiques com a la qualitat que es pot arribar a obtenir.

La jornada tindrà lloc al Museu-Arxiu de Vilassar de Dalt (Masia Can Banús, C/Marqués de Barberà 9, Vilassar de Dalt, veure Google Maps). L’horari serà de 10:00h a 14:00h i de 16:00h a 20:00h, amb un petit descans, cafè i coca, a la primera part.

Si esteu interessats en assistir a aquest taller, no badeu gaire! Encara queden dies, però més val preveure. El preu del taller és de 150€ (140€ en cas de tenir el carnet d’Amic EF) amb el menjar inclòs al restaurant Racó de Can Feliu. Si no voleu dinar podeu descontar-hi 20€, però recomanem que ho feu, doncs és un bon moment per a conèixer gent amb els mateixos interessos, aclarir dubtes, intercanviar experiències, etc.

Podeu fer el pagament mitjançant ingrés al compte 0081 0379 88 0001142220 del Banc Sabadell Atlántico (Molt Important: indiqueu el nom i telèfon i e-mail de contacte i Taller Col·lodió).

Agraïm als qui heu fet la reserva per tal d’assegurar la plaça, que ens han fet saber l’interès que ha despertat aquest taller tot i abans d’anunciar-lo degudament.

Les places son molt limitades i com diem ja n’hi ha algunes de reservades, per tant us preguem que formalitzeu el més aviat possible la vostra inscripció.

Si voleu indagar més en aquesta tècnica, podeu començar per alguns dels referents a nivell mundial: el matrimoni OstermanQuinn Jacobson, Sally Mann o Roman Kravchenko

Ens veiem el 9 de juny. Només falta un mes!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris13 comentaris a “Taller de Col·lodió humit amb Alex Mulero, el 9 de juny”

  1. […] de col·lodió humit amb Alex Mulero el 9 de […]