avatar

La memòria fotogràfica de la Mina i el Camp de la Bota

El dimecres 6 de juny es va fer la presentació, a la Biblioteca Font de la Mina, de l’obra “El Camp de la Bota. Un espai i una història“, de l’escolapi i veí de la Mina Josep Maria Monferrer. Aquesta obra aporta, d’una banda, una explicació cronològica de l’espai on avui s’aixeca el barri de la Mina, el Fòrum i part de Diagonal Mar, però, en segon lloc, és també una història social, vivencial, de què han representat aquests darrers 150 anys d’història d’aquell paisatge en la vida de tants i tants ciutadans. Perquè una de les conclusions que treus de llegir l’obra és que, de la història del Camp de la Bota, no en sabem gairebé res. És un “no-lloc”, davant del qual hem preferit fer com si no existís.

En Josep Maria Monferrer, però, fa anys que lluita perquè no es perdi la memòria de tanta gent, tantes vivències, tanta història. I ho fa des de l’Arxiu Històric i Centre de Documentació de la Mina, una institució privada, sense ànim de lucre, que es dedica a recollir i classificar tota aquella documentació que pugui servir per a explicar la història d’aquells barris: la història d’ahir, la d’avui, i la de demà.

I, per què en parlem avui, aquí, de tot plegat? Perquè una bona part del fons de l’Arxiu de la Mina el configura l’arxiu fotogràfic. I si algunes de les fotos es van poder veure en una exposició a la Biblioteca de la Mina, durant la presentació de l’obra, hem de felicitar la institució pel fet que moltes d’aquestes imatges són consultables a través d’internet, des de la seva pàgina web.

Així, si voleu fer-hi una ullada, podeu fer-ho des d’aquesta web, on les trobareu classificades per períodes. Tingueu present que són imatges recollides una a una pels col·laboradors de l’entitat, fet que dóna a aquesta col·lecció un valor difícil de trobar en altres fons fotogràfics. Així, hi trobem molta fotografia “oficial”, però també de caràcter més personal, i fins i tot fotoperiodístic.

Tan de bo n’aprenguessin tants i tants arxius elegantíssims del bon fer de l’Arxiu de la Mina!

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “La memòria fotogràfica de la Mina i el Camp de la Bota”

  1. la meva àvia es va criar al bon pastor, i sempre m’ha dit que per anar a treballar havia de creuar el camp de la bota tot trepitjant els morts que hi havia. és així com va agafar malalties de tot tipus.