avatar

Un segle d’història en fotografies

Diuen que la història s’escriu. Però això no ens ha de fer oblidar que també es dibuixa, s’esculpeix, es composa i, des de fa uns quants anyets, es fotografia. I és per això que, en aquest sentit, avui volem presentar-vos una obra magna, magníssima, que precisament vol explicar-nos la història del nostre país a partir d’aquesta tècnica.

La col·lecció “Un segle d’història de catalunya en fotografiesés un conjunt de quatre volums, editats pel Grup Enciclopèdia Catalana i sota el guiatge del fotògraf Manes Risques, que ens mostra de manera visual, plàstica, directa, l’evolució de Catalunya en els darrers cent anys. L’objectiu, però, no és fer la típica mostra de postals, sinó acostar al públic aquelles imatges més desconegudes, que tinguin una càrrega informativa de veritable interès històric. Així, d’entre les 1.400 imatges que conformen l’obra, hi trobarem les habituals postals d’Àngel Toldrà, però sobretot fotografies de vida quotidiana, de fets històrics immortalitzats en directe, i fotografies personals de figures representatives de cada època històrica del nostre país.

L’obra, que com hem dit està dividida en quatre volums, s’organitza de la següent manera:

  1. Un temps entre el passat i el futur (fins a 1931)
  2. Temps de reforma, guerra i revolució (1931-1939)
  3. Temps de dictadura, postguerra i canvi social (1939-1969)
  4. Temps de crisi i transició (1969-1980)

Cada volum s’estructura de la mateixa manera: una introducció de l’època, redactada pel director de cada volum (que són, respectivament: Conxita Mir, Ricard Vinyes, Maria Molinero i Pere Ysàs) i la presentació dels grans elements que caracteritzen la fotografia de cada època, amb les imatges relacionades.

Aquest mes passat es féu la presentació del darrer volum, de manera que ara ja sí la col·lecció està completa. Bé, completa no: la història segueix avançant i, qui sap, potser d’aquí un temps rebeu una trucada, demanant-vos poder consultar el vostre arxiu, per a obtenir imatges per al següent número!

(Merci, Esteve, per la informació!)

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Un segle d’història en fotografies”

  1. Fantàstic article Jordi, gràcies per descobrins-ho