avatar

Fisheye Baby, una nova càmera de 110

No fa pas gaire més de mes i mig vam dedicar un article a la sorprenent i inesperada ressurrecció de la pel·lícula de 110. Ja en aquell moment, i sabent que tot plegat era obra de Can Lomo, ens preguntàvem per l’absència de noves càmeres d’aquest format, si be la campanya que animava els usuaris a recuperar les seves velles màquines ens va despistar. Però Lomo és Lomo, i segurament no se’n podien estar de treure un nou aparell, i així ha estat: la Lomo Fisheye Baby 110.

Què podríem dir d’aquest aparell? Sí, que és un tros de plàstic. Però, a banda d’això, què més podríem dir? En primer lloc, podríem explicar quines són les seves característiques: és una càmera diminuta, que pren el disseny de la càmera Fish Eye, una altra Lomo de rodet de 35mm. Tan una com l’altra tenen la característica de gaudir d’un objectiu molt angular, cosa que facilita el resultat final, tant en termes d’enfocament com d’enquadrament. En el cas de la Fish Eye Baby, potser és un pèl excessiu: el 13mm està molt bé i fa molta gràcia tenir fotos rodones, però sabent que el 110 fa 16mm d’amplada, si encara perdem més pel·lícula treient superfície d’exposició, gairebé que entren ja en el món dels microfilms. Més enllà d’això, és una càmera senzilla, amb una obertura fixa de f/8 i una velocitat de 1/100, si bé permet disparar amb bulb. Té visor incorporat, i està disponible en dos models, amb endoll de flaix extern i sense.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

En segon lloc, però, el que hem de dir és que això és ben bé un miracle. No només s’estan recuperant pel·lícules desaparegudes, sinó que fins i tot s’ha creat una nova càmera per a aquest format de pel·lícula. Més enllà de si ens agrada o no el món de Lomo, i de la fotografia química de baixa qualitat, penso que aquest fet ens planteja moltes preguntes sobre la fotografia que, si bé no seran senzilles de resoldre, sí que val la pena que no oblidem que hi són.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Fisheye Baby, una nova càmera de 110”

  1. per cert, aquesta setmana lomography ha tret la seva pròpia pel·lícula 110 en color. fins ara només feien una “edició limitada” en blanc i negre.

    malgrat el màrqueting que tenen darrera, o millor dit gracies a ell, s’ha de dir que la lomografia està fent una bona feina per tal de mantenir viva la flama de la fotografia química (no m’agrada el terme analògic) sent també una via d’entrada a les noves generacions a la fotografia de tota la vida.