avatar

Josep Esquirol i els mariners

Dilluns, 16 de juliol, va ser la festivitat de la Mare de Déu del Carme, i moltes viles van celebrar la festivitat de la patrona dels mariners amb processons des de les barques, i fins i tot castells al mig del mar. És una ocasió per a poder comprovar que, encara avui, a les costes del nostre país hi queda gent de mar, un tipus de persona cada cop més difícil de veure i que com tots pateix les transformacions de la societat moderna.

Quan imaginem els catalans i catalanes de fa uns segles, sovint el primer que ens ve al cap són els pagesos. Només després imaginem els pescadors, mariners, navegants, mestres d’aixa, i mariquers de les nostres costes. Però no hem d’oblidar que, a casa nostra, totes les coses interessants, ens han arribat primer de tot pel mar. Aquestes persones, per tant, han estat els primers amfitrions del país.

Josep Esquirol sabia que estava davant d’unes persones molt importants. I tingué la visió que aquell món que ell veia amb els seus propis ulls, començava ja a desaparèixer. Havia arribat a l’Escala a finals del segle XIX, procedent de Barcelona, on hi havia nascut el 1874. No hi arribà sol: portà la seva càmera fotogràfica i els seus coneixements d’aquesta tècnica que permetia capturar instantànies que immortalitzaven les escenes de la vida quotidiana.

Josep Esquirol Fotografià els inicis de les excavacions d’Empúries, però sobretot fotografià la seva passió: el dia a dia dels pescadors de l’Escala; les escenes de la platja, les barques, la vida. Creà una col·lecció que anys més tard el faria cèlebre: els Caps d’Estudi, que no és més que una plega de retrats dels protagonistes de la pesca en aquell indret de l’Empordà.

Esquirol morí a l’Escala el 1931 i avui el seu fons aplega més de 3.000 negatius de vidre, curosament preservats a l’Arxiu Històric de l’Escala. Si aquest estiu voleu anar a la platja i no voleu renunciar a fer una mica de cultureta fotogràfica, al Museu de l’Anxova i la Sal de l’Escala hi trobareu una selecció d’aquestes imatges, degudament ampliades perquè puguin ser valorades en la seva importància.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.