avatar

50 anys de les riuades

El dia 25 de setembre de 1962, una poc habitual tromba d’aigua, centrada sobretot sobre la muntanya de la Mola, així com una irresponsable gestió social i urbanística del creixement de les ciutats industrials del Vallès, causà una de les pitjors catàstrofes humanes, per causes naturals, de la Catalunya del segle XX: els aiguats o riuades del Vallès de l’any 62. Les xifres reals de la tragèdia encara avui són obscures, però es calcula que hi perderen la vida entre 700 i 2000 vallesans, sobretot de les poblacions de Terrassa, Rubí, Sabadell, Sant Quirze, Cerdanyola, Ripollet i Montcada.

Ara que s’acosta la data del cinquantenari, diverses poblacions estan organitzant actes de memòria cap a les víctimes, i en aquest sentit volem sumar-nos a l’homenatge, fent-nos ressò d’una iniciativa vinculada a la història de la fotografia catalana. I és que els fets dramàtics del 25 de setembre foren recollits per un bon nombre de fotoperiodistes de l’època, esdevenint notaris d’uns fets que avui, sortosament, ens semblen absolutament impensables, veient les ciutats vallesanes del segle XXI. Ara, diverses d’aquestes imatges han estat aplegades pel Rotary Club Terrassa, i s’exposen, des de demà dijous dia 6, fins el dia 28 d’octubre, a la sala Muncunill de la Plaça Didó 3, a la Rasa, de Terrassa.

Aquesta mostra aplega imatges dels fotògrafs Altimira, Barrio, Biarnés, Boada, Bros, Cortés, Durán, Francino, Grandia, Hoyo, Marcet, Munné i Vera, i s’editaran també en format de llibre-catàleg, els beneficis de la venda del qual es destinaran a Càritas Terrassa.

Celebrem que es duguin a terme iniciatives com aquesta, ja que no només ens recorden un passat que és el nostre, sinó que també són un homenatge a aquells fotògrafs que van arriscar-se a arribar allà on sols hi havia fang i desolació, per a mostrar al món què passava al pati del darrere de la Barcelona de la dictadura.

Mentrestant, i si voleu fer un tastet, podeu fer una ullada a aquesta galeria de l’Ajuntament de Terrassa.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.