avatar

Fotografia Micològica (III i últim) per Àlex Alonso

A la meva motxilla

Sarcosphaera eximia (panoràmica)Anem a repassar el contingut de les nostres motxilles. La meva és molt pesada i està plena d’andròmines que vaig emmagatzemant a mesura que es van creant necessitats.

Un saquet d’arròs o mongetes (el que s’anomena bean bag) sempre hi és; aporta pes però es fa imprescindible com ja hem comentat anteriorment. El reflector plegable ocupa poc espai i és igualment imprescindible. Una petita xapa d’alumini li farà la competència, ja que és més còmoda i manejable.

També hem parlat de la importància del disparador; si me’l deixés a casa, hauria de tornar a buscar-lo. En un racó s’hi amaga una petita lona de plàstic: ja sabem que passarem el matí “cos a terra” en llocs humits i la veritat. Vull que els pantalons aguantin algun temps.

La navalla sempre forma part de l’equip de tot bon muntanyenc i unes tisoretes per tallar aquell bri d’herba que sempre vol sortir de protagonista davant del bolet sempre ens aniran bé.

Sobre l’equip estrictament fotogràfic se m’acut que, encara que sempre volem ampliar, el que tenim a mà és el bo. Amb qualsevol càmera i equip podem fer excel·lents fotografies.

En un altre raconet tinc el filtre polaritzador. És de molta utilitat quan tenim brillantors indesitjats i a més aviva els colors. Per si de cas portarem el flaix ben situat en el seu compartiment. No està de més fer alguna presa amb ell i veure les diferències. Dos reflectors  casers fets amb envasos tetrabric no ocupen espai i ja hem explicat la seva utilitat.

No ens oblidem tampoc de deixar un petit forat a la motxilla. A mig matí, quan els budells comencen a rondinar, la fotografia perd importància i és el moment de treure l’entrepà.

És aconsellable el costum de fer un repàs per terra abans que canviar de localització. Després d’estirar les cames i recollir els nostres utensilis segur que ens deixàvem el saquet d’arròs o la tapa de l’objectiu.

La composició

Marasmius sp (Foto: Àlex Alonso)Realitzar una bona composició és bàsic en qualsevol tipus de fotografia. A través de la composició podem potenciar la idea que volem expressar. La composició imprimeix emoció en una fotografia i hauria de marcar un recorregut visual. Ordenem els elements ocupant el lloc més adequat en l’escena.

La composició és una cosa molt personal, encara que hi ha certes normes més o menys encertades que poden servir de guia per compondre. Un petit gir o desplaçament de la nostra càmera pot ajudar-nos a organitzar millor la composició. Hem de considerar tots els angles possibles!

Abans d’instal·lar la càmera mirem pel visor a pols i ja podem fer-nos una idea de les possibilitats d’aquest enquadrament. No seria bona idea situar els bolets al centre de l’enquadrament, millor desplaçar de banda d’aquesta manera crearem una lectura molt més dinàmica.

Sarcosphaera eximia (Foto: Àlex Alonso)De vegades la inclinació dels bolets ens marca una direcció en la qual hauríem de deixar espai. El bolet o grup de bolets quedaria a un costat i podríem imaginar que miren a l’horitzó. Imaginem una composició comuna en moltes fotografies de bolets formada per un primer pla, els bolets protagonistes i el fons.

Cal observar bé el lloc, és a dir, el sòl o elements que estan per davant del bolet protagonista. Eliminarem la branqueta que molesti perquè quedi tot més ordenat, encara que sense descartar la possibilitat de deixar algun element molt desenfocat en el primer pla que ens ajudi a donar una agradable sensació d’ingravidesa o que els bolets estan submergits en el bosc. Mirem al nostre voltant.

Qualsevol element que ens ofereix la natura, ens pot suggerir idees. Siguem creatius i alhora fidels a l’entorn on creixen per obtenir un escenari creïble. Cal tenir molt en compte que cada espècie té el seu hàbitat concret, el seu ambient idoni.

Mitrula paludosa (Foto: Àlex Alonso)La raó principal de la fotografia micològica és fer destacar sobre la resta al bolet protagonista; per això podríem fer un focus selectiu sobre el bolet, és a dir, disparar amb un diafragma obert per tenir poca profunditat de camp i que l’entorn quedi desenfocat. Això farà que centrem l’atenció de l’espectador des d’un principi a la zona a focus.

Si estem fotografiant un grup de bolets és recomanable que fixem el focus en el més avançat per facilitar una lectura de davant cap enrere. Depenent del tipus de composició que estiguem buscant triarem enfocar les làmines des de baix, la decoració del peu, la vora del barret , etc. És en aquesta zona on haurem de tenir especial cura en una correcta il·luminació.

És interessant buscar un bolet o grup de bolets secundaris que facin de pont entre aquest pla protagonista i el fons. Això proporcionarà una harmonia molt adequada a la foto. Els fons poden ser suaus i desenfocats, amb pocs colors o ser rics en tonalitats. En tot cas no s’han de confondre amb el protagonista, han d’estar al servei del tema principal.

Algunes vegades apareixen llums puntuals massa forts a causa de la presència d’algun element llunyà il·luminat; analitzem l’origen, per això podríem girar l’objectiu fins enfocar el culpable i eliminar-lo. Altres vegades poden aparèixer els coneguts com “artefactes lumínics” o “flares”, que s’han considerant una aberració cromàtica. No tinguem idees preconcebudes, moltes vegades poden oferir un extra molt interessant a la foto.

Seria interessant buscar una composició en el fons, igual que fèiem en els bolets protagonistes, que aporti una plasticitat i un ritme que contribueixi a l’equilibri en el conjunt de la imatge.

El col·leccionisme

Sarcoscypha coccinea (Foto: Àlex Alonso)Com aficionats a la fotografia micològica podrem anar aprenent moltes coses sobre els bolets: els seus noms, característiques i diferents hàbitats. Enriquir poc a poc els nostres coneixements micològics és una gran oportunitat que tenim a través de la fotografia. La seva gran varietat ens permetrà aficionar-nos al col·leccionisme fotogràfic de diferents espècies. Poder sumar espècies a la col·lecció ens proporcionarà molta satisfacció.

Per identificar espècies i posar-li títol a les nostres imatges podem consultar guies micològiques. Hi ha una gran varietat d’elles i segur que trobem la que més s’ajusta a les nostres necessitats.

També podem penjar les nostres fotos en fòrums especialitzats de micologia i/o fotografia on, a més d’identificar-nos espècies que no coneixem, ens poden orientar sobre com perfeccionar les nostres imatges. Els fòrums també ens ofereixen pistes sobre quines espècies podem trobar en cada moment de l’any, mostrar varietats que no reconeixem i aconseguir la informació dels hàbitats on creixen, a més de poder-nos inspirar en el treball d’altres fotògrafs.

Bé amics, fins aquí la tercera i última entrega d’aquesta sèrie d’articles (podeu consultar els anteriors: Part I i Part II). Espero que us hagi agradat i que us animeu a provar la fotografia de bolets.

I recordeu que podrem posar en pràctica tots aquests coneixement al taller de fotografia de bolets que farem el dissabte 27 d’octubre a la zona de Vidreres, al voltant d’una masia on finalment un cuiner especialitzat en cuina micològica ens farà un sopar degustació de bolets. Aneu-vos-ho apuntant a l’agenda, el cap de setmana vinent ho anunciarem amb tots els detalls.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.