avatar

Josep Buil Mayral i el Museu de la Fotografia de Girona

Passallis de Pedret (1955), fotografia de Josep Buil Mayral Dissabte passat es va inaugurar el Museu de la Fotografia de Girona. Però no ens enganyem, no és com el Museu del Cinema de la ciutat, Es tracta d’un museu virtual que, tal com es diu a la presentació, vol ser “un espai per a la promoció i difusió de la fotografia i dels professionals vinculats a la ciutat que durant dècades han contribuït a configurar un llegat excepcional.

La voluntat del MFGi és la d’exposar les imatges representatives dels autors més rellevants, dels diferents gèneres fotogràfics, dels principals procediments fotogràfics i de les diferents manifestacions artístiques”, amb material que va des de la meitat del segle XIX fins a l’actualitat. El Museu parteix de l’arxiu d’imatges de la ciutat que es va crear l’any 1982 amb unes 6.000 imatges. Actualment l’arxiu disposa de quasi quatre milions d’imatges, a més de pel·lícules i arxius sonors.

Per accedir al museu només cal un ordinador connectat a la xarxa i una mica d’habilitat i de coordinació per moure’s amb soltura amb el teclat i el ratolí. L’aplicació també està disponible per a smart-phones i altres dispositius electrònics..

El museu s’ha inaugurat amb una sala dedicada al fotògraf gironí Josep Buil Mayral (Girona, 1920-Eivissa, 2005), que va desenvolupar la seva obra primer a Girona i després a Eivissa.

Josep Buil, tot i no ser un fotògraf dels més prolífics, va deixar unes 3.000 imatges a l’arxiu de l’Ajuntament de Girona, que han servit de base per muntar l’exposició inaugural del MFGi. Són fotografies de la seva etapa gironina, una etapa considerada creativa o artística, en contraposició a la seva faceta de fotoperiodista que va caracteritzar el seu treball posterior a Eivissa, on a partir dels anys 70 es va establir com a fotògraf professional.

Devesa nevada (1961-65) de Josep Buil MayralBuil, que pot ser considerat el primer fotoperiodista de les Pitiüses, va començar a publicar les seves fotos al Diario de Ibiza l’any 1970, feina que compaginava amb reportatges de casaments, comunions i batejos. Més endavant va ser corresponsal de les agències EFE i Europa-Press i va rebre diversos encàrrecs institucionals. Poc abans de morir, Buil va donar els més de 40.000 negatius de la seva etapa eivissenca a l’Arxiu d’Imatge i So del Consell Insular.

Josep Buil va entrar al món de la fotografia passada la trentena, però ben aviat va assolir un nivell envejable, que el va portar a guanyar nombrosos premis, tant a nivell local com nacional i estatal. Cal tenir present que durant molts d’anys, el fet de presentar-se a concursos era gairebé l’única possibilitat que tenien els aficionats de donar-se a conèixer.

A Girona, Buil compaginava la seva afició amb la feina en una coneguda merceria del carrer Nou. La seva condició d’aficionat avançat, que diríem ara, el va portar a col·laborar en diverses ocasions amb les revistes Presència i Usted i amb el diari Los Sitios i, a finals dels anys 60, va rebre l’encàrrec de fer les fotos per a unes guies turístiques de Girona i de la Costa Brava.

A l’exposició del MFGi, al costat de fotografies artístiques, hi trobem fotografies de caire més documental que mostren la transformació de la ciutat, com ara la construcció de la plataforma de la plaça de Catalunya, així com successos llavors massa freqüents, com les riuades de l’Onyar, o manifestacions religioses com les processons de Corpus o Setmana Santa.

L’any 1954, juntament amb altres aficionats gironins, Buil va fundar l’AFYC (Agrupació Fotogràfica i Cinematogràfica de Girona i província). Aquesta entitat va ser una plataforma que va revitalitzar la fotografia i el cinema a les nostres comarques, i va fomentar la promoció de molts fotògrafs aficionats que hi van trobar sopluig.

Buil, que va treballar únicament en blanc i negre –”el color distreu”, afirmava–, revelava i positivava les seves fotos en el seu propi laboratori. El domini de les tècniques de laboratori i el bon ull que tenia per a la composició li va permetre dur a terme una obra personal d’una qualitat remarcable. Les seves  fotografies, amb enquadraments molt estudiats i amb  uns contrastos de llums i ombres molt potents, mereixen sens dubte un lloc destacat en el conjunt de la fotografia de casa nostra.

Placa Marques de Camps (1957) de Josep Buil MayralEstaria bé que aquesta exposició virtual fos el preludi d’una exposició de veritat dedicada a aquest fotògraf gironí, més si tenim en compte que a la seva ciutat natal només hi va arribar a fer una exposició, l’any 1962 a la seu de l’AFYC.  Cal recordar que l’any 2008, l’Ajuntament de Girona va editar el llibre Josep Buil i Mayral, on es recull una selecció de les obres més representatives de la seva etapa gironina.

Tornant al museu virtual, cal dir que està previst anar-hi afegint una nova sala cada any i, a partir del 2014, la incorporació d’un parell de sales dedicades a la fotografia contemporània. Més endavant també es contempla la possibilitat de “llogar” alguna sala per als fotògrafs gironins que hi vulguin exposar la seva obra.

Val a dir que a part del Museu de la fotografia, a la pàgina web del CRDI de l’Ajuntament de Girona, hi podem trobar 11 exposicions virtuals més, des de l’àlbum “Bellezas de Gerona” (1877) de Joan Martí Centellas fins a “Girona, imatges d’un segle” amb una selecció de les fotos més destacades de la ciutat al segle passat.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.