avatar

El Wabi Sabi: la bellesa de la imperfecció i la impermanència

Recordo quan el Juan i el Jacint em van regalar fa 13 anys el llibre de l’arquitecte Leonard Koren Wabi-sabi para artistas, diseñadores, poetas y filósofos (1994). Va ser un llibre d’aquells que t’impacta tan gratament que marca un abans i un després. De cop, el wabi sabi em revelava clarament algunes apreciacions sobre la bellesa que fins aquell moment només sospitava.

Cole Thompson

Ara que els dies s’escurcen i les temperatures s’abaixen, que la tardor ens saluda de nou i tonalitats rogenques esquitxen els nostres paisatges… ara és un bon moment per a parlar del wabi sabi: LA BELLESA DE LA IMPERFECCIÓ I LA IMPERMANÈNCIA.

Michela Heim

El wabi sabi és un concepte japonès estètic amb una important dimensió espiritual que, derivat del budisme zen, parteix de tres simples principis: res és perfecte, res dura i res està acabat. Es percep intuïtivament i evoca sensacions de serena melangia. El wabi sabi celebra la fugacitat dels moments, l’evanescència de la vida.

El wabi sabi s’expressa de forma subtil, sense fer cridòria. Es mostra humil en la senzillesa rústica; en objectes aspres, inacabats i asimètrics; en textures orgàniques i irregulars; en detalls canviants de la natura; en la bellesa efímera de situacions íntimes; en superfícies desgastades pel pas del temps… Es presenta com alternativa a ideals més imperants a la nostra societat com: la perfecció, la simetria, la grandesa, la durabilitat, l’espectacularitat… Koren assenyala que el wabi sabi té per als Japonesos el mateix valor estètic que la cultura clàssica grega té per als occidentals.

Merce Rokins

El wabi-sabi en fotografia

 1. Busca l’essència
  Les imatges wabi-sabi són sòbries, amb pocs elements amorosament seleccionats. Busquen l’essència i la poesia del moment ometent tot allò que és superflu. Ens evoquen sensacions calmades de pau o melancolia. Ens sedueixen per la seva simplicitat i autenticitat, i ens transporten a un terreny plàcid i íntim.
 2. Temes
  La bellesa imperfecta viu en milions de petits detalls: en la fulla tardoral esquinçada per un vent irreverent; en l’expressiva pàtina d’òxid de la vella barana del balcó; en la subtil esquerda d’una tassa de ceràmica; en la llàgrima fugissera que serpenteja un rostre i, de cop, desapareix pel coll de la camisa; en la forma tranquil·la i delicada de servir un bon te…
 3. Característiques
  El wabi sabi es mostra en fragments, retalls incomplets d’escenes amb una llum càlida i difusa. Les composicions solen ser asimètriques i minimalistes, i sovint els motius destacats s’envolten d’àmplies zones buides. Predominen les textures irregulars, les línies corbes, i les formes sinuoses i desdibuixades. Els colors són suaus, naturals, terrossos o en blanc i negre.
 4. Procés
  Endinsar-se en aquest món és obrir-se a percepcions més subtils on la quotidianitat adquireix una dimensió més profunda, poètica i singular. És oportú fer-ho amb una actitud reposada i contemplativa, quan disposem de suficient temps per a que el moment de la presa fotogràfica flueixi d’una manera natural, sense presses. Si estem estressats o tenim un mal dia, més val deixar-ho córrer. Si volem editar les fotografies, millor fer-ho delicadament i sense forçar, ja que retocar en excés les imatges eliminant massa imperfeccions s’allunyaria de l’autenticitat pròpia del wabi sabi. La idea és abstraure’s d’un mateix i fusionar-se amb el procés, captant la fugacitat del temps i gaudint-ne la bellesa.

Erin Mulvehill

Intentar descriure el wabi sabi en paraules és acostar-s’hi, però no arribar-hi; és rodejar-lo, però no sentir-lo. Més que explicar-lo, s’ha d’experimentar. En el documental a la recerca del wabi-sabi (In Search Of Wabi Sabi) emès per la BBC4 al 2009, es mostra com l’investigador i novel·lista britànic Marcel Theroux, seduït per aquest concepte, fa una immersió cultural al Japó per tal d’entendre’l millor. Al final del documental, després d’un intens període d’investigació i raciocini, Marcel comença a experimentar el seu “propi wabi sabi.”

Així que, malgrat el meu intent per aproximar-m’hi, en última instància, el valor del wabi sabi és molt subjectiu i cadascú el percep i l’experimenta a la seva manera…

Que el wabi sabi t’acompanyi!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris6 comentaris a “El Wabi Sabi: la bellesa de la imperfecció i la impermanència”

 1. Un article fantàstic Mercé, no coneixia ni la paraula ni el significat. Gràcies

 2. M’alegra molt que t’hagi agradat Pep!
  Deixo un enllaç per si algú l’interessa veure llibres relacionats.
  http://www.amazon.es/s/ref=sr_pg_2?rh=i%3Aaps%2Ck%3Awabi+sabi&page=2&keywords=wabi+sabi&ie=UTF8&qid=1350199332

 3. La meva incultura coneixia el wasabi! …però d’aixó no en tenia ni idea! Mercè a veure quan prepares un taller amb els de EF. Ets un pou de coneixements!

 4. Molt bon article sobre un concepte i uns temes que sempre m’han atret. Un nom, a més, que m’ha recordat al meu pare: les meves filles li deien l’ “avi savi” : )

 5. :-D
  Sí! sí, és important no confondre’s. Wabi-sabi: la bellesa de la imperfecció, wasabi: menjar japonès
  i l’avi savi d’en Miquel!