avatar

Fotografiar, quasi res!

Carretera de Sant Pere de Rodes (Foto: Miquel Bohigas)Fer una foto no és fàcil. El camí que cal seguir per poder fer un bon clic és llarg i tortuós, ple d’entrebancs, de dubtes … i de decisions a prendre. Ja us ho podeu ben creure! Vegem-ho.

Suposem que tot just hem descobert el fascinant món de la fotografia. Acabem de veure una foto que ens ha commogut i volem arribar a fer-ne de semblants. Per anar bé, primer haurem de repassar una mica la història d’aquest art de produir imatges, més que res per conèixer l’obra dels fotògrafs més destacats i començar a imbuir-nos del seu llenguatge.

Per això és molt recomanable mirar –en fotografia saber mirar és fonamental– bons llibres i revistes de fotografia, tafanejar per internet, visitar exposicions, … No es tracta de ser un erudit en la matèria, però uns coneixements mínims segur que ens ajudaran en l’aventura que volem endegar.

Amb aquest bagatge previ, el pas següent serà escollir una càmera: analògica o digital? Avui dia, la majoria es decideix per la tecnologia digital, però encara hi ha gent que prefereix les càmeres de rodet. I no parlem dels que es decanten per les tècniques més antigues, que requereixen unes càmeres espectaculars i el coneixement de complexos procediments de laboratori. En tot cas, i per seguir la corrent majoritària, posem que ens decidim per una càmera digital. Més endavant, qui ho sap, potser ens agafarà el cuc d’alguna d’aquestes tècniques antigues.

D’entrada descartaríem les càmeres compactes més senzilles, malgrat que hi hagi models que venen amb uns colors i uns dissenys moníssims. També deixaríem de banda la fotografia mòbil, tot i que sempre hi podrem recórrer en determinades circumstàncies i per a uns propòsits concrets.

Què us semblaria una compacta de prestacions avançades?. O una càmera de quatre terços, amb objectius intercanviables? I si féssim el pas a una càmera rèflex  Però, amb sensor de format mitjà o de format complet?. Arribats a aquest punt és imprescindible saber amb quin pressupost comptem. Això ens ajudarà molt a escollir una opció o una altra.

Una vegada ho tinguem una mica clar, serà qüestió d’estudiar amb detall les particularitats del material i si cal, comparar diferents models amb característiques similars. Si bé internet ens torna a facilitar molt la feina, sempre que sigui possible serà bo demanar consell a algú que hi entengui una mica, així com conèixer l‘opinió d’altra gent que faci servir els models que ens fan peça.

En el cas que ens decidim per l’opció d’objectius intercanviables, hem de tenir present que inexorablement ens lligarem a una marca determinada, llevat que els nostres possibles siguin il·limitats i ens permetin anar canviant de càmera cada dos per tres.

Cadaqués (Foto: Miquel Bohigas)Bé, suposem que, ofuscats i agosarats, hem acabat amb una càmera rèflex FF, de la marxa “X”. Ara hem d’escollir els objectius més adients. Un objectiu fe focal fixa o un zoom?. Un angular o un tele?. Potser un macro? O una mica de tot plegat?. Compte!,  que aquí el pressupost es pot disparar fins assolir xifres inabastables. I encara queda la bossa, i els complements i accessoris que han de fer de nosaltres uns aficionats en tota regla: flaix, tres peus, anelles d’extensió, filtres, material de neteja … De totes maneres és recomanable començar amb un equip mínim i anar-lo ampliant a mesura de les nostres necessitats i possibilitats.

Ara que ja tenim l’equip, aniria molt bé saber com funciona. Llegir el manual és convenient, però en la majoria dels casos no és suficient. Una mínima formació s’imposa. Ens apuntem a un curset d’iniciació o tirem de tutorials? O compaginem les dues coses alhora? Suposem que finalment ens hem decidit per algun tipus de formació i que ja hem adquirit prou coneixements per sortir a fer fotos, que aviat està dit. De totes maneres, si volem créixer, fotogràficament parlant, i arribar a ser uns aficionats avançats, hem de ser conscients que mai en sabrem prou i que sempre tindrem necessitat d’aprendre.

Bé, ja tenim tota la parafernàlia a punt i els nostres cinc sentits alerta per gaudir de  la noble activitat de fotografiar … què?: paisatge, foto d’estudi, macro, retrat, fotografia de carrer, fotografia nocturna, …? Els temes i les possibilitats són infinites, però malament anirem si volem abastar tot el panorama. Potser que ens centrem en un aspecte i més endavant ja veurem què ens escau més.

Ara que ha arribat la tardor, podríem començar pel paisatge. Som-hi doncs. Haurem d’escollir un lloc ben maco i tranquil, amb una bona llum, uns colors meravellosos, que no sigui gaire lluny de casa i, si pot ser, que no sigui massa fotografiat, per allò de l’originalitat.

Bé, finalment hem trobat el lloc desitjat i ja “veiem” la foto. Com guardarem les imatges, en JPEG o en RAW? Dispararem amb automàtic, o amb automàtic programat? I si ens atrevim amb manual?. Això dependrà dels coneixements adquirits i de les nostres ganes d’aprendre. Hem de decidir també quin objectiu ens convé més i quins ajustaments hem de posar a la càmera, perquè havíem quedat que treballaríem amb manual, oi? Velocitat, obertura, ISO. I si despleguéssim el tres peus?. I ara, com quedarà millor, en format vertical o en horitzontal? La llum és la més adequada? La composició està prou bé? I aquella línia d’alta tensió que travessa els camps, l’evitem o la posem en evidència? Potser hauríem d’esperar que aquell camió sortís de l’enquadrament? I si giréssim una mica la càmera perquè sortís en primer terme la branca d’aquest arbre? Em quedarà ben enfocada? I la resta del paisatge, es veurà bé?

Vinga va: clic!

Emporda (Foto: Miquel Bohigas)

I un cop a casa comença una altra història: descarregar les fotos i fer-hi els ajustaments necessaris o que ens vinguin de gust fer: adreçar, ajustar la lluminositat, retocar el color, enfocar, reenquadrar, … potser clonar els fils elèctrics? I si la passem a blanc i negre?

És clar que per poder fer tot això cal tenir l’equipament informàtic adient i saber-lo fer anar. La qual cosa vol dir que abans l’hem hagut d’escollir i hem hagut d’aprendre com funcionava, …

Ara sí, ara ja tenim la foto acabada. La volem per imprimir o per penjar a la web?. En aquest darrer cas, haurem d’escollir a quina plataforma l’enviem, una tasca ben compromesa amb tanta oferta com hi ha!

Si la volem imprimir, ho fem amb la impressora de casa o serà millor portar-la a una botiga especialitzada? I si després li posem un marc? Caldrà escollir-ne un de ben bonic per la nostra primera fotografia!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.