avatar

Eugeni Forcano rep el Premio Nacional de Fotografía ’12

Eugeni Forcano i AndreuEugeni Forcano i Andreu ha rebut avui el Premio Nacional de Fotografia, atorgat pel Ministrerio de Educación, Cultura y Deporte, acompanyat pel reconeixement del jurat per l’extraordinària qualitat del seu treball, perdurabilitat de les seves imatges, la seva llarga trajectòria, destacant la seva capacitat d’innovació i experimentació en el llenguatge fotogràfic.

Eugeni Forcano és nascut a Canet de Mar (1926) i es va formar de manera autodidacta. Va iniciar la seva carrera professional l’any 1959. L’any 1960 guanyà un concurs fotogràfic convocat per la revista “Destino” i va ser convidat per Nestor Lujan i Josep Plà a col·laborar en la publicació.

Rubor. Festes de Gràcia 1965 (Eugeni Forcano)Les fotografies de Forcano varen cobrir la portada de la revista del 1960 al 1974. Simultàniament, Forcano es dedicà a la fotografia publicitària i de moda. En aquells anys també fa un registre fotogràfic extraordinàri de la vida quotidiana als carrers de Barcelona.

A la seva darrera època el seu treball s’endinsa en el terreny de l’experimentació, amb imatges abstractes on combina de manera lliure llum i color: “faig xocar la llum”, diu en Forcano.

Fent-se l'homenet. Plaça de Toros de Las Arenas, Barcelona 1963 (Eugeni Forcano)Eugeni Forcano és un dels fotògrafs més versàtil, divers i inclassificable de la seva generació. Encara i així, forma part de la tradició documentalista catalana, junt amb Francesc Català-Roca o Xavier Miserachs entre d’altres.

Eugeni Forcano ha estat guardonat amb diversos premis: Ciutat de Barcelona al 1963 i 1976, Medalla d’Or al Mèrit Artísic al 2009 i enguany la Creu de Sant Jordi.

Podeu gaudir d’una bona mostra de la millor fotografia de carrer d’Eugeni Forcano a la Sala Ciutat i a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, on s’exhibeix una sel·lecció de 650 fotografies donades per l’autor. També les podeu veure el web dedicat a l’exposició La meva Barcelona.

També podeu veure una entrevista amb Eugeni Forcano en aquest episodi del programa Fotografies de TV3, dedicat a la fotografia de carrer.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Eugeni Forcano rep el Premio Nacional de Fotografía ’12”

  1. Quan vaig saber del premi, a prinicipis d’aquesta setmana, vaig voler fer un reportatge sobre ell i les portades de “Destino” però al final vaig tenir la sort de poder fer això. Suposo que us agradarà http://srabsenta.blogspot.com.es/2012/11/eugeni-forcano-y-javier-perez-andujar.html