avatar

Humor i fotografia: tres exemples

Sabeu quan pesa un “moderno”? Un Instagram! (Perdó, per excusar-me diré que no es meu…).

L’humor és un filtre acoblable a la nostra càmera. Altera lleugerament la realitat i n’amplia la perspectiva. És molt útil en els temps que corren, però de moment no es comercialitza.

Des del més ingenu i benèvol fins al més corrosiu i negre, l’humor ofereix respostes inesperades i ens dóna noves sortides a camins ja coneguts.

Situacions absurdes o ridícules totalment inofensives, exageracions d’anècdotes, girs argumentals que ens fan fondre les neurones, acudits sarcàstics, paradoxes, dobles sentits malintencionats… són estímuls susceptibles de sorprendre’ns i arrencar-nos petits somriures, generoses rialles o estrepitoses riallades.

1. Lolcats. Què ens passa amb els gats?

Per començar, és imprescindible esmentar les fotos de gats que han entusiasmat a milions d’internautes fins a convertint-les en tot un gènere dins la xarxa: lolcats. Són imatges de qualitat pèssima acompanyades d’un reforç textual, més o menys enginyós, col·locat barroerament pel damunt.

Lolcat: imatges humorístiques amb felins

No se què ens passa amb els gats, però si busques al google.es imatges “meme cats” apareixen fins a 7.300.000 entrades. Si ho compares amb les 5.720.000 que apareixen buscant “Mariano Rajoy” (un exemple totalment a l’atzar, és clar), arribes a curioses conclusions de per on van els autèntics interessos de la gent…

2. Brock Davis. Esperit lúdic

En un altre registre, se situen moltes de les imatges del genial dissenyador i fotògraf Brock Davis. L’artista juga i barreja conceptes creant noves realitats, i després les fotografia. El seu esperit és totalment lúdic i la matèria prima en què es basa forma part de la quotidianitat.

Davis sovint crea imatges a partir d’idees senzilles, però molt directes i d’una gran força comunicativa. És el cas del simpàtic got de cafè exhibicionista “Exhibitionist Coffee Cup” o de l’expressiva orca feta amb un cogombre “Cucumber Killer Whale”. D’altres vegades, versiona icones de la cultura pop i ens fa còmplices de les seves inquietuds. Nosaltres, com espectadors, experimentem certa satisfacció en endevinar les seves intencions. N’és una mostra “Dark Side of the Doritos”; versió de l’emblemàtica portada del disc “The Dark Side of the Moon” de Pink Floyd (1973), que té com element central un Dorito; o la imatge de l’explosió del transbordador espacial Challenger, “Cauliflower Space Shuttle Challenger, 1986” feta exclusivament de coliflors.

Fotografies juganeres d'en Brock Davis

3. Photoextreme. la gràcia està en l’acció

Finalment, seguint una línia una mica més bèstia, se situa la comunitat online russa “trobada de jocs urbans”, els membres de la qual es dediquen al que es coneix com a photoextreme. Les regles d’aquest joc són molt simples: a algú del grup se li acudeix una situació xocant (sovint perillosa) i l’explica amb la màxima exactitud; després els altres l’han de portar a terme i fer-ne la foto. Tot l’interès radica en la performance, la qualitat tècnica llueix per la seva absència.

Un exemple és Esposa infidelL‘acció va consistir en generar una fotografia on hi figurés un home, “l’amant”, penjant d’una finestra real de com a mínim un tercer pis; un altre home,“el marit”, apuntant al suposat amant amb una arma des d’una finestra pròxima; i una dona, “l’esposa”, mirant amb desesperació l’escena. Els resultats són sorprenents.

Humor fotogràfic extrem

(Espai fotogràfic no us recomana provar-ho a casa vostra…)

Bon humor i bones fotos, companys!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Humor i fotografia: tres exemples”

  1. Hola Mercè! …dels teus articles s’en poden treure mooltes idees (no pas la de l’últim exemple però). No vull fer-me pesat però… per quan un taller? Fins aviat!

  2. L’humor realment es una assignatura pendent en el món de la fotografía. Gràcies per descorbrir-m’e en Brock Davis.