avatar

Com millorar la teva càmera sense gastar diners

Segur que molts heu sentit parlar d’estratègies obscures que apliquen els fabricants per tal de mantenir la demanda dels seus productes, garantir les vendes o forçar la renovació dels equips. Un dels casos més clars és el de l’anomenada “obsolescència programada”, que és com es designa a un conjunt de tècniques que permeten limitar la vida útil dels productes electrònics, provocant la seva “defunció” per tal d’obligar al usuari a comprar un nou aparell. Pràctiques com aquesta, encara que evidentment il·legals, dissortadament no són cap fantasia i més d’un fabricant les aplica.

Per que ho veieu més clar, un cas flagrant d’obsolescència programada és el de les impressores i cartutxos de tinta: alguns fabricants hi incorporen un xip que controla el nivell de tinta i copies fetes per tal de limitar la seva capacitat, que sol ser superior. També es conegut el cas de les bombetes, que aparentment tenen una durada limitada a uns mil·lers d’hores, quan a l’estació de bombers de Livermore (California, USA) en tenen una que ha estat encesa més de 100 anys.

Doncs resulta que amb les càmeres digitals passa una cosa semblant. No es tracta ben bé d’un cas de obsolescència programada però sí de prestacions tècniques limitades. Un grup de aficionats del Canada, que a més són estudiants avançats d’enginyeria electrònica i s’han organitzat sota el nom de “Hot Pixel Freaks”, han descobert que alguns fabricants de càmeres digitals limiten la resolució real dels sensors a valors nominals, reduint-la a aproximadament la meitat o menys.

La Nikon D1x, una càmera amb "gat amagat"En principi això no és una novetat total: la Nikon D1x, una cèlebre càmera d’alta gama de l’any 2001 molt apreciada pels professionals, oferia una resolució màxima de 5,47Mpx. Aquesta resolució curiosament augmentava fins els 10Mpx si els arxius RAW es processaven amb el software de la marca, Nikon Capture.

Doncs sembla ser, pel que diuen els “Hot Pixel Freaks”, que molts fabricants estan quelcom similar amb les seves càmeres de gamma mitja i alta: la resolució real és molt superior a la obtinguda en utilitzar els programes habituals de processament d’arxius RAW.

El pitjor és que, pel que sembla, aquesta no és la única prestació que ens amaguen; hi han altres com la gravació de vídeo HD, reconeixement de cares, funcions d’intervalòmetre, velocitat de les ràfegues… La llista pot ser ben llarga en el cas d’alguns models concrets!

Segons aquest grup de hackers, els fabricants fan això per “vendre el peix dos cops”: ara trec un model de càmera amb X resolució i més endavant trec un model aparentment amb més resolució que en realitat és el mateix, amb petits canvis estètics, nou software i sense la limitació de resolució. D’aquesta manera, el cost de producció queda repartit entre diversos models consecutius, però poden anar-los substituint progressivament per altres de nous, encarint-los amb l’excusa de les prestacions millorades. Molt llestos, oi?

Davant d’aquesta evident deshonestedat dels fabricants, els “Hot Pixel Freaks” varen decidir passar a l’acció: han posat en marxa un lloc web on es pot consultar les possibilitats reals de la teva càmera i en molts casos eliminar les limitacions artificials programades pel fabricant. Els “Hot Pixel Freaks” publiquen regularment firmwares modificats de càmeres digitals que permeten recuperar les prestacions i possibilitats amagades al programari original. Cal dir que això no és aplicable a totes les càmeres del mercat: alguns models no tenen cap “trampa” i per altres encara no s’ha publicat el firmware corrector. Però quedareu sorpresos de la quantitat de càmeres que es poden millorar sense cap esforç… I gràtis!

Així doncs, si voleu començar l’any amb una càmera gairebé nova, només cal que visiteu el web del grup “Hot Pixel Freaks” i descarregueu el firmware adequat per la vostra càmera. Això sí, no oblideu expressar-lis el vostre agraïment per la feina feta i la seva generositat!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris19 comentaris a “Com millorar la teva càmera sense gastar diners”

 1. Bona troballa, Joan ;). Què callat t’ho tenies, si m’ho haguessis dit abans no m’hauria venut un ronyó per canviar de càmera. :P

 2. Glups! la meva s’ha tornat monocolor… :-P

 3. Ostres… animat per l’èxit d’en Gothalo he volgut actualitzar el firmware de la meva i m’ha entrat un virus! Ara s’ha convertit en una càmera d’un píxel! :-(
  Això sí per la pantalla de la càmera puc veure tots els capítols de Lost.

 4. Solucionat! He reclamat a l’atenció al client del web i m’han indemnitzat amb una transferència de 4500$!!!

 5. Ostres com s’ho han currat aquesta gent. La meva Sony a500 s’ha transformat a una Nikon DX4, amb grip i tot.
  El problema es que ara he de comprar bossa nova.
  Ara tindrien que fer un firmware per ampliar motxiles…