avatar

El millor de 2012

Som a les acaballes de l’any, moment de mirar enrere, recordar què ha donat de sí el 2012 i fer-ne balanç. Efectivament, ha estat un any tan dolent com el pintaven (a excepció de la Diada).

El Costa Concordia, creuer només apte per a capitans amb molt coratgeAquests dies és habitual veure reculls fotogràfics per tot arreu, i com ja vam fer els anys 2009, 2010 i 2011, a espaifotografic fem un recull de reculls. Com sempre, es tracta de fotografies del món del fotoperiodisme, testimonis dels fets més destacats de l’any que habitualment cauen en dos grans grups: les desgràcies i els esports. Com que la majoria de recopilacions les fan diaris dels Estats Units, aquests dos grans grups són desgràcies als Estats Units i esports dels Estats Units, desgràcies de fora a on han enviat tropes i esdeveniments esportius a fora a on han enviat atletes.

Però hi ha fets dels quals se’n fan ressò, en major o menor mesura, a tot arreu. Són casos com els de Síria i el seu “simpàtic” president Bashar al-Assad, els atemptats a Pakistan, els merders de sempre a Palestina i la franja de Gaza, i les revoltes a innombrables països.

Apagada a Nova York pels efectes de l'huracà SandyNo sabríem dir si ha estat un any de grans desgràcies naturals (si més no, no tant com el tsunami del Japó de 2011 o el vessament de cru al Golf de Mèxic de 2010), però sí hem tingut un huracà molt mediàtic: l’huracà Sandy. També hem patit el tifó Bopha, un terratrèmol a Itàlia, erupcions volcàniques a Guatemala, Nicaragua o Nova Zelanda i incedis forestals que han arrassat Parcs Nacionals i, sobretot, un munt d’incendis a casa nostra.

Els Jocs Olímpics de LondresEl 2012 ha estat any d’olimpiades, a Londres, amb homes molt ràpids, nedadors plusmarquistes i reines que salten en paracaigudes. Reines que han celebrat 60 anys a dalt de tot de la monarquia britànica. Menys anys, quatre més, són els que serà Obama president dels Estats Units. Vladimir Putin ha tornat al capdamunt de la política russa (si és que en algun moment l’havia deixada). I un altre que amenaça de tornar és Il Cavaliere.

El propietari del bar madrileny que va plantar cara a la policia el 25SSeguint amb la política, aquest any ha estat el del reconeixement de Palestina com a estat observador a les Nacions Unides. També ha estat l’any de les eleccions a la presidència d’Egipte i el referèndum de la seva nova Constitució (una teòrica passa endavant i, possiblement, una passa enrere a la pràctica) i les noves protestes a la plaça Tahrir. I protestes n’hi ha hagut per tot arreu: n’hem vist a Atenes, s’ha ocupat Wall Street i s’ha rodejat el Congrés dels Diputats.

Però sobretot, aquest ha estat l’any en què el món ha mirat Catalunya i s’ha adonat que un milió i mig de persones (600.000 segons la Delegació del govern) són capaces de manifestar-se pacíficament per demanar que els escoltin. 2012 ha estat l’any en què hem vist com els fantasmes del passat són més vius que mai i ens intenten escanyar amb més força que mai. Però també ha estat l’any en què hem començat a creure que els nostres somnis es poden fer realitat.

El vehicle Curiosity a la superfície de MartEl 2012 ens deixa imatges com els de l’últim vol del transbordador espacial Discovery en direcció a l’Smithsonian, les passejades de la Curiosity a Mart, el trànsit de Venus davant del Sol i el salt estratosfèric de Felix Baumgartner.

També quedaran al nostre record imatges diverses com la del creuer Costa Concordia o la de la cuixa de l’Angelina Jolie, qualsevol dels rècords pulveritzats per Messi, la mort d’aquell de “la calle es mía” (si parlem de morts no acabaríem mai, començant per Whitney Houston, un dels Bee Gees, Ray Bradbudy, Paco Morán, Neil Armstrong o Santiago Carrillo).

Sense més dilacions passem a la llista de reculls fotogràfics de 2012. Esperem que passeu una bona estona recordant moments de l’any en què algú va interpretar malament el calendari Maia i la va liar parda. Els habitants de Bugarach li estaran molt agraïts.

La Manifestació de l'11 de Setembre de 2012

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.