avatar

Fotos en català, si us plau!

"Barretines a la Moda", Miquel BohigasFa un parell d’anys, el 28 de desembre del 2010,  des d’Espaifotogràfic ens plantejàvem de forma innocent esdevenir una pàgina web bilingüe, “por imperativos legales”. En aquell temps encara no havia aterrat a l’educat món ministerial el demoscòpic home verd que ens vol espanyolitzar les criatures a cops de decret i, qui més qui menys, els lectors ben aviat vam veure que es tractava només d’una innocentada.

Ara però, quan torna l’ofensiva contra la nostra llengua amb més virulència que mai, no seria estrany que algun il·luminat estigués pensant la manera d’espanyolitzar (ja em sap greu tornar a fer servir aquesta paraula) els fotògrafs catalans.

Si fa prop de tres-cents anys les autoritats borbòniques planificaven de manera subtil la manera de relegar el català a l‘àmbit familiar i ordenaven als seus corregidors que posessin “el mayor cuidado en introducir la lengua castellana, a cuyo fin se darán las providencias mas templadas y disimuladas para que se consiga el efecto sin que se note el cuidado”, les autoritats borbòniques actuals, tan donades a emprar quan els convé subterfugis per disfressar les seves mentides, en aquest tema del català obliden les providències temperades i dissimulades i ens la volen fotre pel broc gros, sense miraments ni contemplacions de cap tipus.

Ja us podeu imaginar el motiu d’aquest article, que certament no té massa a veure amb el món de la fotografia, però és que quan escolto les darreres notícies i veig com ens volen esp…elleringar culturalment i socialment, no puc evitar sentir bullir la sang, encara que ja no tingui vint anys.

Perquè no es tracta de parlar de fotografia en una llengua o en una altra, ni de fotografiar banderes amb més o menys ratlles, ni de ser partidari d’unions, convergències o independències. Es tracta, ni més ni menys, de respectar la nostra llibertat de decidir, entre d’altres coses, com i amb quina llengua volem educar els nostres fills, sense que cap caterva catalanofòbica ens imposi els seus plantejaments centralistes de vella planta.

Per això, fart de tantes imposicions absurdes i malintencionades, indignat i esperonat alhora per aquests atacs impudents, rancis i poca-soltes, des d’aquest espai aixeco la meva càmera i proclamo ben alt i clar: JO FAIG FOTOS EN CATALÀ!

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris3 comentaris a “Fotos en català, si us plau!”

 1. Molt bé, Miquel. Jo també faig fotos en català. Vair arrencar un bloc de fotografia l’estiu passat i en vaig plantejar també la qüestió del bilingüísme, i finalment vaig decidir de tirar endavant amb la idea. Per aquesta raó, els títols i les entrades al meu bloc són en català i en anglès :)

  En català perquè és la meva llengua, i en anglès perquè és l’idioma en què ens entenem, majoritàriament, fora de Catalunya. I he de dir que rebo moltes visites i comentaris d’aficionats espanyols que veuen amb tota la normalitat aquest ús dels dos idiomes.

  Salut!

 2. La meva reacció davant de tanta estupidesa centralista, ha estat semblant. Primer he canviat del “.és” al “.cat” i després vaig fer una declaració d’intencions de no tornar a usar el castellà en les meves publicacions a les xarxes socials. (excepte en algun comentari que m’interessi).
  El meu cognom diu molt de la meva procedència. La meva llengua materna és l’espanyol/gallec, però hi ha una qüestió que és meridianament clara: que jo i tu ets, el que vols ser, professes la religió que vols i et cases amb la dona que desitges i no el que t’imposen. Aquestes llibertats, uns altres ni les consideren. Pitjor per a ells.
  Així doncs, d’ara endavant, paraules, gestos fotos i fins hi tot si convé els pets ! seran en català.

 3. Ben dit Noxeus, però vist el panorama no sembla pas que la cosa vagi per aquí. Molts del que posen l’estelada al balcó xerren al FB en castellà per ser entesos per més gent, quan hi ha un botonet que diu “traducir”, o això és el que diuen quan en realitat volen dir “es que si ho dic en català” se’m esborraran uns quants “amics”… total, que en certa manera em penso que tenim un cert complex de culpabilitat.

  Dic això del FB perquè em sembla curiós que molts dels que apareixen amb noms i cognoms catalans com si volessin ensenyar el carnet, escriuen en castellà i amb la paradoxa de que els únics que els contesten son catalans, alguns en castellà perquè clar… sinó semblaria de mala educació oi? i altres en català, amb lo qual es veu de lluny que te el mateix public.