avatar

Nou llibre sobre calibratge i perfilat de monitors

"Calibración y perfilación de monitores, conocimientos fundamentales sobre la edición del color"La gent de microgamma presenta una nova edició del llibre “Calibración y perfilación de monitores. Conocimientos fundamentales sobre la edición del color” de Josep Forment, Jordi Muray i Xavier Lorquera.

Es tracta d’un text molt didàctic, profusament il·lustrat i amb un enfoc eminentment pragmàtic que exposa els problemes associats al control i la correcta visualització del color, així com els fonaments i les sol·lucions més eficaces, tant a nivell d’aparells com de programari.

El monitor s’ha convertit en els darrers anys en un instrument imprescindible en l’edició d’imatges, però manca una ordenació en com cal ajustar-los provoca que una imatge es percebi de forma diferent i que la sortida doni a situacions imprevistes. Es força comú escoltar o llegir una recomanació de paràmetres, però no s’expliquen exactament el que signifiquen o quin origen tenen. És evident la necessitat d’una eina per ajudar, orientar i aclarir conceptes; el resultat es aquest llibre o aquest projecte, perquè es un tema molt dinàmic que necessita d’una revisió constant.

No hi ha una valors universals que siguin vàlids per a tothom: varien molt segons la finalitat i dels gustos personals. No es tracta de dogmatitzar en uns paràmetres concrets, l’obra intenta explicar clarament el que signifiquen per a que l’usuari entengui i pugui escollir els que siguin mes adequats pel seu cas.

El primer apartat del llibre es fonamental, el Josep Formentí es un docent amb una dilatada experiència, que ha aporta uns pilars per a tots els usuaris independentment de la seva formació i o nivell ha de coneixement. Són conceptes continguts a dos dels seus llibres però exposats d’una manera més detallada. El llibre no n’és un resum; es un nou redactat que conte les paraules justes, comprensibles per a tothom. Es tracta de transmetre o recordar tota una serie d’idees sobre el color que d’una manera o d’un altre utilitzem de forma constant i que son pràcticament invariables.

En aquesta segona edició s’han introduït alguns apartats complementaris per a donar resposta a consultes força habituals, que no entren en el que es estrictament el calibratge de monitors però que hi influeixen.

La segona part es subdivideix en tres capítols. El primera es una explicació de les parts dels monitors actuals i els controls mes habituals, sistemes d’uniformitat, temperatura, contrast, luminància, tipus de panells. El segon capítol d’aquesta part es centra en els programes i els instruments mes habituals. El tercer capítol d’aquesta part es una explicació del proces de calibratge amb dos dels calibradors per excel·lència i dos dels programes desenvolupats pels propis fabricants de monitors.

Els nostres amics de microgamma ens han cedit un exemplar per sortejar-lo entre tots els seguidors d’espaifotografic. Ens agradaria que ens ajudéssiu a fer conèixer aquesta iniciativa i ho compartiu a Facebook, Twitter, G+… Expliqueu-ho a companys, amics, familiars, a qui vulgueu; aficionats a la fotografia, és clar!

Només cal que ompliu el formulari i entrareu en el sorteig d’aquest fantàstic llibre. Teniu temps fins divendres diumenge 6 de gener a les 24h. Dilluns dia 2 de gener farem el sorteig i el mateix dia al migdia anunciarem el nom de l’afortunat guanyador.

Que hi hagi molt sort!

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.