avatar

Quinn Jacobson: un mestre del col·lodió humit

Ahir us parlàvem del festival Revela-T que organitzem per finals de maig de 2013 i volem aprofitar l’avinentesa per presentar-vos al que serà una de les estrelles de la festa: en Quinn Jacobson.

En Quinn Jacobson és un dels especialistes actuals en col·lodió humit amb més renom internacional, junt amb el matrimoni Mark Osterman i France Scully, dels que ell mateix va aprendre la tècnica.

La primera col·lecció important que va fer en Jacobson utilitzant el col·lodió humit va ser “Portraits from Madison Avenue”, que va començar al 2003 i va exposar en solitari al Art AccessGallery de Salt Lake City al 2006. Aquest mateix any va marxar a viure a Viernheim (Alemanya),  on va iniciar un nou projecte, inicialment titulat Kristallnacht: The Night of Broken Glass, posteriorment Vergangenheitsbewältigung. Es tracta d’una investigació personal sobre els esdeveniments al voltant de l’Holocaust i inclou retrats d’alemanys, estrangers, paisatges i edificis significatius d’aquell moment històric.

Ambdós projectes es varen exhibir al Centre Iris pour la Photographie a Paris l’estiu del 2010. Quinn va aprofitar els viatges a Paris per fer més de 200 retrats i donar conferències i tallers sobre el col·lodió humit.

També l’any 2010 Jacobson va aplegar un grup de col·lodionistes amb el nom Collodion Collective per promoure un homenatge a Frederick Scott Archer, inventor del procés del col·lodió humit, enterrat a un cementiri de Londres sense haver rebut el degut reconeixement per la seva aportació a la fotografia. Per ajudar a finançar una nova placa per la tomba d’Archer, en Jacobson va publicar el llibre Wet Plate Day 2009. A més d’aquest, ha publicat tres llibres més, dedicats a la tècnica del col·lodio i a exposar la seva concepció de l’Art i per què fa servir aquest procés històric per crear la seva obra.

El seu darrer projecte fotogràfic ha estat una sèrie de retrats sobre plaques de molt grans dimensions (50×60 cm) amb col·lodió humit, que es va exposar al Centre Iris de Paris al març de 2012.

Quinn Jacobson és especialment conegut per la seva dedicació a la recuperació i difusió de la tècnica del col·lodió humit a Europa. Des del 2006 ha donat nombrosos tallers dedicats al tema arreu del continent i centenars de persones s’han iniciat o han millorat en aquesta tècnica gràcies a ell. També ha visitat en diverses ocasions el nostre país, de la mà del desaparegut col·lectiu Atelier Retaguardia.

Us convidem a veure aquest vídeo, un fragment del documental “Quinn Jacobson: A Photographic Heritage” de Benoît Boucherot, on podreu veure al Quinn Jacobson en acció i fer-vos una idea més clara de la qualitat del seu treball.

(El Javascript està desactivat o tens una versió anticuada del Adobe Flash Player. Sisplau, instal·la la darrera versió del Flash Player.)

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.