avatar

Enfocant reflexos

Imagina’t fotografiant un mirall o un vidre, que tens al davant, on es reflecteixen objectes llunyans que tens a la teva esquena. Si vols que el reflex quedi totalment enfocat a quina distància hauràs d’enfocar? A la distància entre la càmera i el mirall (d1 figura A) perquè és on es mostra el reflex, o a la distància entre el mirall i els objectes que reflecteix (d2 figura A)? Doncs la resposta és la suma de les dues, haurem d’enfocar a la distància resultat de sumar la separació entre la càmera i el mirall i la distància entre el mirall i l’objecte reflectit (d1+d2 figura A).

figura A

De totes maneres si utilitzem l’autofocus de la càmera això no ens ha de preocupar gaire perquè si enfoquem sobre el reflex ja ho farà correctament, però és interessant conèixer el que us he explicat per poder-ho utilitzar de forma creativa. La figura B és el resultat de fotografiar un vidre que reflexa les façanes de les cases que té al davant i que conté un cartell enganxat a la seva superfície. La foto s’ha fet amb un diafragma f/16 amb la qual cosa aconseguim una àmplia profunditat de camp de tal manera que queda enfocat el cartell i el reflex.

figura B

La figura C correspon a la mateixa escena però utilitzant una obertura de diafragma de f/1.4. Amb una profunditat de camp tant reduïda com aquesta, i enfocant al cartell, el reflex queda totalment desenfocat. Aquest pot ser un recurs per dissimular l’aparició del fotògraf al reflex.

figura C

Un altre cas, per exemple, podria ser fotografiar un riu on es reflecteixen els arbres i el cel. Reduint la profunditat de camp i seleccionant el que volem enfocar podem donar més èmfasi a la corrent de l’aigua (deixant desenfocat el reflex) o al reflex (deixant desenfocades les turbulències de l’aigua).

 

Comentaris

Font RSS dels comentaris2 comentaris a “Enfocant reflexos”

  1. ….a veure quan treus un llibre? …sería genial! Fins aviat!