avatar

La 12a edició de Caja Azul: La fotografia com a eina d’intervenció social.

Caja Azúl: reflexions sobre fotografiaEn el marc de les IV Jornades de fotografia documental Can Basté 2013 i formant part del Circuit 2013. Fotografia documental Barcelona, ​​la dotzena edició de Caja Azul s’obre per tractar el tema: La fotografia com a eina d’intervenció social. En aquesta ocasió comptarem amb la presència d’Antonio Amendola i Samuel Aranda.
El poder transformador i d’intervenció social que té la fotografia és molt important. Ja fa uns anys que la fotografia es ve utilitzant com a eina educativa en col · lectius de tota mena: joves en perill d’exclusió social, immigrants, persones amb malalties mentals, persones de la tercera edat, dones maltractades, etc …
És realment la fotografia una eina efectiva d’intervenció i transformació social? ¿La fotografia intervenir en la transformació social? Qui són els responsables que la fotografia pugui complir, si és que ha de complir, aquesta transformació social?
Què aporta un taller participatiu en l’educació dels alumnes? Com afecta la percepció de la seva realitat la comprensió del llenguatge visual i la seva narrativa, l’aproximació, representació i posterior visualització d’aquestes imatges?
La majoria dels processos participatius inclouen la captura, l’edició i la postproducció del treball de forma grupal pels protagonistes. El procés en si estableix vies de comunicació noves per al grup que poden ajudar a la cohesió social del col · lectiu.
¿Fins a quin punt aquesta visió autogenerada és una forma de fotoperiodisme … de fotoperiodisme ciutadà si es vol? Quina és la línia divisòria per explicar una història? És millor la història explicada pels mateixos protagonistes que la d’un fotoperiodista professional i entrenat?
Quina és la relació entre el gestor del procés i l’autoria del resultat? Dins dels cànons d’autoria tradicionals el gestor d’un projecte d’aquest tipus no té una definició concreta amb relació a l’obra. En canvi en aquests processos participatius dirigits, la té?
Antonio Amendola i Samuel Aranda ens donaran el seu punt de vista i reflexionessin amb el públic sobre aquestes qüestions i sobre totes aquelles que es plantegen al llarg del debat amb el públic assistent.
Antonio Amendola. Fundador i President de Shoot4Change (S4C) Xarxa Internacional de la fotografia documental social voluntari sense fins de lucre. Va començar com un bloc, amb el temps va créixer fins a la dimensió d’una revista i una organització internacional sense ànim de lucre amb més de 1.200 fotògrafs registrats a tot el món. Shoot 4 Change és una organització sense ànim de lucre feta de fotògrafs, dissenyadors, artistes i altres somiadors de comunicació visual (professionals i aficionats) que comparteixen part del seu temps per al rodatge de reportatges humanitaris de les ONG i altres organitzacions socials. S4C no està dissenyat només per ser una organització de caritat, sinó com un centre d’experiències i bones pràctiques. La missió de S4C és sensibilitzar i cridar l’atenció de les persones a les qüestions socials i que és una xarxa internacional de voluntaris que treballen en la defensa dels drets humans a l’informar i explicar sobre els oblidats, històries subestimades o ignorades: històries dignes de ser explicades i compartides per inspirar a altres a fer el mateix, per tal d’encendre un bucle positiu que podria arribar a aconseguir el canvi social. S4C porta a terme la seva missió de mantenir-se independent de les pressions polítiques. “Crowdphotography” és un dels conceptes principals de S4C si la narració col · lectiva visual és perseguida com un veritable mitjà de control social. Entre l’àmplia cobertura dels mitjans de comunicació a tot el món, S4C ha estat presentat a la New York Time LENS, National Geographic, Rolling Stones, La Repubblica, The Guardian, el Herald Tribune, CNN, NBC, RAI, etc. Com a fotògraf ha dut a terme reportatges de fotografia documental a l’Afganistan (incorporat amb les forces de la ISAF), El Caire, Líban, etc. Ha donat molts discursos magistrals sobre fotografia en conferències i esdeveniments, entre els quals dos xerrades TEDx.
Samuel Aranda. Va començar com a fotoperiodista als 19 anys, publicant les seves primeres fotografies en mitjans de comunicació com el diari 20 minuts, El Periódico de Catalunya i El País. Als 21 es va traslladar a Jerusalem on va col · laborar amb l’Agència EFE en els territoris Palestins. A continuació va començar a treballar per a l’agència AFP (Agence France Presse) cobrint principalment la immigració des del Marroc cap a Espanya, i treballant en països com Palestina, Sàhara Occidental, Iraq, Líban, Xina, Pakistan i Gaza. El 2004 va guanyar el premi nacional de fotografia de l’Associació d’Informadors Gràfics amb les seves imatges sobre immigració i el treball va ser exposat al festival Visa Pour l’Image. En 2006, de nou com a professional freelance, va desenvolupar diferents treballs a l’estranger, principalment a Índia, Uzbekistan, Cachermira, Colòmbia, Nàpols i Sud-àfrica. Segueix publicat en mitjans de comunicació nacionals i internacionals: El Magazine de La Vanguardia, El País, The Guardian, The New York Times, Time magazine i Newsweek, entre d’altres. El 20Caja Azul de ARodriguez10 va començar a treballar per Corbis Images. Segueix publicat en mitjans de comunicació nacionals i internacionals: El País, The Guardian, Estafi magazine i Newsweek, …, i principalment al Magazine de La Vanguardia i sobretot a The New York Times. El 2011 va exposar a l’Institut Cervantes de Nova York. Els seus últims treballs són en les revolucions dels països del nord d’Àfrica i del Iemen (una foto d’una mare i el seu fill ferit li ha valgut per guanyar el premi World Press Photo 2011).

Data: dijous, 4 juliol, 2013
Hora: de 18:00 a 21:00 h
Lloc: Espai Fotogràfic Can Baste, Pg Fabra i Puig 274, 08031 Barcelona.
Entrada: 5 €, aforament limitat. Confirma la teva assistència omplint el formulari d’inscripcions.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.