avatar

Llum dura, llum suau

És fàcil de confondre els termes de llum dura i llum suau. Sovint he vist fotògrafs que justifiquen l’utilització d’un Stofen o cúpula difusora en un flaix per aconseguir una llum més suau… Res més equivocat! Si més suau fós sinònim de menys intensitat, només caldria abaixar la potència del flaix enlloc d’afegir-hi elements de plàstic translúcid al davant. La manera més fàcil de saber si una llum és dura o suau és mirant, paradoxalment, les ombres que provoca.

figura A

Figura A

Un cop entesa les diferències entre aquests dos tipus de llums, convé que ara entenguem com aconseguim una llum dura o suau. Tot radica en la Mida Aparent de la font de llum, és a dir, la mida de la llum en relació al subjecte que s’il·lumina. Per tant, no podem definir una llum com a dura o suau sense referir-la a la mida del subjecte a fotografiar, i també dependrà de la distància entre llum i subjecte.

Anem a posar alguns exemples per acabar-ho d’entendre. El sol és una llum dura pels habitants de la Terra perquè, malgrat les seves dimensions absolutes són molt grans, a l’estar a tanta distància de nosaltres el veiem molt petit (la seva mida aparent és molt petita). En canvi un flaix estàndard és relativament petit però proporcionaria una llum molt suau per fotografiar una formiga si l’acostem molt a ella (la seva mida aparent serà gran). Un flaix amb un paraigües de 80 cm de diàmetre serà una llum suau per fotografiar una cara d’una persona si no l’allunyem gaire, però aquest mateix proporcionarà una llum dura per fotografiar un elefant, i més si l’allunyem.

De la mateixa manera s’arriba a la conclusió que una mateixa llum es va endurint a mesura que l’apartem del subjecte i viceversa. Un flaix rebotat en un sostre o una paret il·luminarà una superfície força gran i la seva reflexió esdevindrà una font de llum suau per la majoria dels elements de l’habitació.

figura B

Figura B

La Figura B mostra un mateix objecte, una maqueta a escala reduïda d’un monoplaça de fòrmula 1, fotografiat amb diferents llums domèstics a una distància semblant entre llum i subjecte. A l’esquerra tenim la situació de llum més dura i a la dreta la de llum més suau.

Espero haver pogut aclarir aquest tema amb tots aquests exemples i a més, així, també teniu alguns recursos d’il·luminació per aconseguir llums dures o suaus en diferents casos.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.