avatar

Mirades dins la Mirada, taller de refotografia 25-1-2014 Impartit per Ricard Martínez

miradescat

Quatre personatges davant Cal Notari, Vilassar. © Ricard Martínez, 2013.
D’esquerra a dreta: Pep Minguez en una fotografia de Ricard Martínez. Un veí de Cal Notarí conegut per “l’Anton Butifarra”. Una nena davant la façana mira el fotògraf. A la dreta, un personatge pren nota dels detalls de la façana (Fons Josep de Cabanyes. AFCEC)

MIRADES DINS LA MIRADA és un taller de d’inciació a la Refotografia, dins la programació anual del segon Festival REVELA-T, a Vilassar de Dalt. En ell, els assistents podran afegir al privilegi de descobrir el patrimoni visual vinculat al territori i a la memòria, la perspectiva de compartir la pròpia mirada in situ amb els testimonis gràfics dels avantpassats.

La fotografia ha ensenyat a fer significant la mirada -tant la del fotògraf, com la de l’observador en  fixar-la i fer-la evident. La refotografia, per la seva banda, és una eina que permet fer més evident encara aquest joc de mirades que ens llencem entre el paisatge, i els humans que fem fotos i mirem  tot plegat. És una activitat meticulosa que consisteix a tornar a fotografiar, des del mateix lloc, una  escena prèviament registrada. A primera vista, refotografiar tracta d’evidenciar el pas del temps a  través de la confrontació de diverses imatges obtingudes en un mateix lloc, en moments diferents.

piedadTanmateix, és més que tornar a fer una fotografia, ja que requereix partir d’una selecció de  material històric i realitzar una investigació, per així aconseguir tornar a posar la nostra càmera allà on algú ho va fer abans que nosaltres.

En aquest sentit, la nova refotografia produïda és el producte subsidiari d’una meditació sobre tres subjectes: qui ha fet la primera fotografia, qui ha realitzat la segona, i qui observa ambdues.

A la ma del fotògraf i, imaginat, davant seu: Jean Laurent, Barcelona, Moro pidolant, ca 1872 (Ministeri de Cultura / Institut del Patrimoni Històric Espanyol). Porta de la Pietat de la Catedral de Barcelona. © Ricard Martínez, 2012.

METODOLOGIA

turopeiraMalgrat la metodologia de treball és molt intuitiva, al taller s’oferirà unes pautes elementals de treball, que abasten totes les fases de la realització d’un treball refotogràfic: des dels elements que condicionen la selecció del material original, fins els formats de presentació. Naturalment, els continguts també paren atenció al moment de realitzar la refotografia in situ.

Mirador del Turó de la Peira, Barcelona. © Ricard Martínez, 2010.
En primer terme, una imatge sense data procedent de l’Associació de Veins del Turó de la Peira.

HORARI-CALENDARI-PROGRAMA

  • 10h Inici del taller. Breu explicació teòrica i nocions bàsiques. Formats de presentació de les refotografies. Petita taxonomia.
  • 11:30h Demostració pràctica a càrrec del docent.
  • 12.30h Realització per equips d’un exercici pràctic.
  • 14.30h. Pausa per dinar.
  • 16.30h Posada en comú del treball en equip sobre el terreny.
  • 18h Altres pautes de treball, que impliquen l’edició digital.
  • 20h Final del taller.

El taller es realitzarà el dia 25 gener 2014 al Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, a 30 minuts del centre de Barcelona amb el bus C3. La jornada tindrà lloc de 10:00 ha 14:00 h i de 16:00 h a 20:00 h, amb un petit descans a la primera part.

El preu del taller és de 50 €, 20 € més si vols venir a dinar amb nosaltres al restaurant El Teler. Us ho recomanem, ja que és un bon moment per conèixer gent amb els mateixos interessos, aclarir dubtes, intercanviar experiències, etc.

Pots fer el pagament mitjançant ingrés en el compte 0081 0379 88 0001142220 del Banc Sabadell Atlántico (molt Important: indicar el nom i telèfon i e-mail de contacte i “Taller Refotografia”). També pots pagar mitjançant PayPal (pagament segur) que també et permet pagar amb targeta de crèdit encara que no siguis usuari.

REQUERIMENTS

El taller requereix una selecció de material gràfic, així com una sessió prèvia per part del docent,  per tal de visualitzar les imatges seleccionades, que posteriorment formaran part de la pràctica d’aquest mateix taller.

Per part de les persones que assistiran al taller es requereix:

  • Coneixements bàsics de fotografia.
  • Càmera fotogràfica digital per a realitzar els seus projectes.
  • Opcionalment, poden tenir ordinador per l’edició dels treballs.

Ricard Martínez

ricardLlicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Fotògraf, investigador i fundador d’Arqueologia del Punt de Vista, on ha realitzat diversos projectes d’instal·lacions fotogràfiques a la via pública, totes basades en la Refotografia. Ha realitzat també conferencies, seminaris i cursos d’aquesta especialitzat fotogràfica, a diversos centres docents i institucions culturals. Un exemple és el taller Del Record a la Mirada, juntament amb l’arxivera Susanna Muriel, on s’imparteixen coneixements per tal d’organitzar i refotografiar els arxius familiars. Darrerament, ha realitzat el projecte refotogràfic de El Daguerre de Sants. Memòria d’un barri. Recentment, s’acaba de publicar el llibre Les Reials Drassanes, on s’inclouen dues refotografies seves, un encàrrec del Museu Marítim de Barcelona.

ricard@arqueologiadelpuntdevista.org  www.arqueologiadelpuntdevista.org

Una de les sessions teóriques de Refotografía, Monasteri de Santes Creus, 6 d’octubre 2013 (© Susanna Muriel).

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.