avatar

Taller de Solarigrafía amb Diego López Calvín 24-1-2015

diegolopez

La Solarigrafía és una tècnica fotogràfica que consisteix en la utilització de càmeres estenopeiques amb llargues exposicions de temps (dies, setmanes o mesos), que permet obtenir imatges directes en què es mostra el recorregut aparent del sol al paisatge. No cal revelat químic al produir-se un ennegriment directe del paper fotogràfic, El fixat de la imatge es realitza amb tècniques de reproducció fotogràfica o escaneig directe del negatiu de paper.

Cala de la Galera. Carboneras, Almería. 30/11/2014 La Solarigrafía sorgeix en les albors de l’era Internet gràcies al “Projecte Solaris“, de Diego López Calvín, Slawomir Decyk i Pawel Kula. Aquest projecte té la intenció de mostrar la diferent percepció dels aparents camins del sol al firmament, depenent de la latitud de l’observador al planeta Terra.

En aquest taller es combinen procediments fotogràfics tradicionals amb altres actuals propis de la tecnologia digital.

Treballarem sobre tècniques derivades de la fotografia estenopeica i altres relacions amb la fotografia experimental on s’utilitzen elements no agressius amb el medi ambient.

Farem una introducció a la fotografia estenopeica, parlant dels processos fotogràfics del segle XIX i la seva relació amb autors actuals que usen la fotografia com a mitjà d’expressió. Dirigit a grups de qualsevol edat, no són necessaris coneixements previs de fotografia.

Fases de realizació del Taller a Vilassar de Dalt, BCN

Es realitzarà una introducció bàsica i senzilla als fenòmens de la foto-sensibilitat i formació d’imatges en càmeres fosques, usant senzills dispositius fabricats amb lents, cartró, filferro, vidre, alguns pigments i papers translúcids.

Jornada de treball durant el dissabte 24 de gener.

 1. Breu història de la Solarigrafía, xerrada i projecció
 2. Construcció d’una càmera per fer Solarigrafía
 3. Recollida i col·locació de càmeres als voltants de Vilassar de Dalt.
 4. Escaneig i tractament dels negatius obtinguts.
 5. Col·loqui, precs i preguntes.

Els alumnes han de portar una llauna de beguda o pot de un diàmetre màxim de 7 cm. per construir la seva càmera.

Data i hora

Dissabte 24 de gener, de 10: 00h a 14: 00h i de 16: 00h a 20: 00h, amb un petit descans a la primera part

Localizació

El taller tindrà lloc al Museu Arxiu (veure mapa) de Vilassar de Dalt. És una població propera a Barcelona i Mataró, molt ben comunicada amb totes dues, tant per transport privat com per diversos mitjans de transport públic.

Com arribar-hi

Per carretera i autopista

Des de Barcelona, tenim l’autopista de peatge C-32, que hem de deixar a la Sortida 92 Vilassar de Dalt-Premià de Dalt-Premià de Mar. També podem arribar per la Carretera N-II, desviant-nos a Premià de Mar per prendre la Carretera de Premià de Mar-Premià de Dalt-Vilassar de Dalt. Si véns de Barcelona, aquest desviament ho trobaràs a uns 100m passada l’estació de tren de Premià de Mar.

En tren

Pots arribar amb la línia R1 de Rodalies, baixant a l’estació de Premià de Mar. Des d’aquí es pot agafar un taxi o bé el l’autobús C30 (Mataró-Vilassar de Dalt) de l’Empresa Casas. En ambdós casos ha de sortir de l’estació i creuar la carretera (semàfor o pas subterrani).

En autobús

Des de Barcelona podeu agafar l’autobús C3 de l’Empresa Casas que surt de la Ronda Universitat (davant del número 25) i finalitza el recorregut molt a prop del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. Des de Mataró pots prendre el C30 de l’empresa Casas.

Inscripció

Si estàs interessat en aquest taller no esperis molt a inscriure’t ja que les places són limitades.

El preu del taller és de 70 €, 20 € més si veniu a dinar amb nosaltres al Restaurant el Teler. Us ho recomanem, ja que és un bon moment per conèixer gent amb els mateixos interessos, aclarir dubtes, intercanviar experiències, etc.

Podeu fer fer efectiva la vostra inscripció al taller fent un ingrés o transferència al compte ES44 0081 0379 8800 0114 2220 del Banc Sabadell Atlàntic, indicant el vostre nom i Taller Solarigrafiaen el concepte.

És important que ens aviseu per email (info@ revela-t.cat) que heu fet l’ingrés o transferència, facilitant el vostre nom i un telèfon de contacte.

Condicions de cancelació

 • Comptem amb la teva assistència, de manera que si per qualsevol raó necessites fer una cancel·lació, et preguem que ens ho notifiquis per correu electrònic 15 dies o més abans de la data d’inici de l’activitat. En aquest cas et retornarem el teu pagament.
 • Si la notificació de la cancel·lació es realitza menys de 15 dies abans de l’inici de l’activitat, haurem de retenir la meitat del pagament.
 • No es retornarà cap inscripció o reserva un cop començada l’activitat.
 • Revela-T podrà cancel·lar el taller si no compleix els requisits mínims de registre o causa de les inclemències del temps. En cas que una activitat hagi de ser cancel·lat, tornarem íntegrament les quantitat abonada.
 • Revela-T no es fa responsable per cancel·lacions a causa de emergències mèdiques.
 • En cas de la cancel·lació d’una activitat, el Festival Revela-T no es fa responsable del reemborsament de les despeses de viatge no reemborsables (com bitllets d’avió, de tren o les despeses d’allotjament). Si us plau, comprova la situació de l’activitat abans d’organitzar el teu viatge.
 • Malauradament, no hi pot haver excepcions a la nostra política de cancel·lació.

 

Comentaris

No estan permesos els comentaris.