avatar

Selfie

1.Selfie: un fenomen de masses

“Què és un selfie?” és un dels temes més buscats a google.es el passat 2014 i el més escrit a Twitter. El selfie ha estat en els darrers anys un fenomen digne d’estudi, massiu, quotidià, informal, immediat i aclaparador. Des de la veïna del quart fent morritos (duck selfies), fins el Papa de Roma amb alguns fidels i passant per la reina Elisabet II del Regne Unit, tothom s’ha pujat al carro dels selfies! Entre els més virals trobem el de la simpatiquíssima Ellen DeGeneres a l’entrega dels Òscars l’any passat acompanyada d’algunes celebrities (imatge que s’ha convertit en la més retuitejada de la història fins al dia d’avui); el polèmic selfie d’Obama, Cameron i Thorning-Schmid a l’enterrament de Nelson Mandela el 2013; o l’increïble selfie espacial de l’astronauta americà Mike Hopkins amb la Terra com a marc de fons.
Selfie 1

Tot i que els autoretrats fotogràfics existeixen des del 1839, quan Robert Cornelius es va fer un daguerreotip a si mateix a Filadèlfia, el selfie suposa l’autoretrat de l’era digital, fet amb un mòbil o una webcam, amb la intenció (i aquí rau la diferència) de ser compartit a les xarxes socials. Si no hi ha observador, no hi ha selfie. La irrupció al mercat dels telèfons intel·ligents, i en particular de l’iPhone 4 el 2010, que incorporava una càmera frontal, junt amb el progressiu increment d’usuaris a les xarxes socials, va fer que el terreny quedes adobat per a que el selfie esdevingués una tendència cada vegada més estesa.

El hashtag selfie (tot i que en trobem constància a partir del 2002) es va popularitzar massivament l’any 2013 incrementant el seu ús en un 17.000% respecte a l’any anterior, fet que va desencadenar que els Oxford Dictionaries el destaquessin com a paraula de l’any. Posteriorment, el 2014, la Fundación del Español Urgente, promoguda per l’agencia EFE i el BBVA, i amb l’assessorament de la Real Academia Española, també nominava el terme “selfi” (adaptació-amputació a l’espanyol de l’anglès selfie) com a paraula de l’any.

2. Per què ens fem selfies?

Proporcional al creixent interès per fer selfies són les opinions que genera.

2.1. Les postures més crítiques l’assenyalen com un símbol de l’era narcisista, d’una societat superficial que reprodueix clixés publicitaris intentant aconseguir cert grau d’aprovació o admiració. La psicòloga Diana Parkinson considera que “és una nova forma de presumir”. Javier Marías exposa en l’article Mira lo que hago, publicat a el País fa alguns mesos, la banda més absurda i infantil dels selfies: “tot això em recorda als nens petits que reclamen atenció constant: mira mama què faig” i continua explicant que “els nens necessiten testimonis per assegurar-se que existeixen i que estan en aquest món” i ho compara amb l’allau de selfies que es podrien subtitular com: “Mira, jo vaig estar aquí; mira què menjo; mira amb qui estic; mira què estic veient; etc.”

selfie22.2 Veus més positives, com moltes de les que apareixen a la revista Psychology Today, consideren els selfies com una forma democratitzada de l’autoretrat amb molts avantatges. Pensen que són divertits, espontanis, personals, autèntics, participatius, i que generen vincles entre grups. Creuen que són un bon mitjà d’expressió, de comunicació, i que propicien l’autoexploració i l’experimentació ja que el mateix subjecte és retratat i fotògraf alhora, i pot enquadrar l’experiència viscuda segons la seva sensibilitat… A més, com que al capdavall és un mateix qui decideix què comparteix i què no, tothom es pot convertir en el seu propi storyteller. A través dels selfies pots ser el narrador i el protagonista de les teves històries.

Demonitzar o encastellar els selfies, heus aquí la qüestió! Enmig: la immensurable gamma de grisos.

3. 12 flaixos sobre el selfie: 

selfie3

 1. El major número de selfies és de dones joves de menys de 25 anys.
 2. Entre els selfies més criticats de l’any passat: Un  jove fent-se una foto davant del toro durant un encierro als Sanfermines.
 3. Entre els selfies que han causat tensions polítiques: Miss Israel i Miss Líban juntes.
 4. Els mitjans d’Estats Units alerten sobre la tendència de selfies de dubtós gust: fotografiar-se amb persones sense sostre, en enterraments o accidents.
 5. Encapçalen el rànquing dels famosos més addictes al selfie: Miley Cyrus, Justin Bieber i Kim Kardashian.
 6. Dues de les ultimes tendències en selfies són:
  1. Simular cara de sorpresa (Faux surprise)
  2. Fotografiar-se en posturetes estrambòtiques (Selfie olympics).
 7. Si vols sortir guapíssim/a en un selfie recorda estirar el braç amb el mòbil alçant-lo per sobre el cap, el picat estilitza el rostre (i omet molestes papadetes).
 8. La idea dels pals per a selfies es va originar entre els snowboarders i els aficionats als esports extrems. El 2015 molts museus l’han prohibit pel perill que suposa per a la integritat de les seves obres.
 9. La campanya britànica solidaria Nomakeupselfie, en què dones feien un donatiu i compartien un selfie d’elles mateixes sense maquillar, va recaptar més de 2 milions de lliures.
 10. La curiosa web http://selfiecity.net/selfiexploratory et permet buscar selfies dins la seva base de dades segons diferents paràmetres.
 11. L’oficina de copyright de EE.UU considera que els selfies d’animals no tenen copyright. A dia d’avui ja no es considera a David Slater autor d’aquesta imatge, ja que l’animaló li va robar la càmera per fer-se un selfie.
 12. Un estudi de Ford revela que un selfie mentre conduïm ens distreu uns 14 segons i pot ser mortal.

 

Comentaris

Font RSS dels comentarisUn comentari a “Selfie”

 1. …curios veure quants detractors i quants defensors… De fet no deixa indiferent aquest fenòmen! Molt bon article!